Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2012 13:01 - Бистришкият тигър настъпи мотиката
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 13531 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 05.11.2012 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Герб са отписали изборите и си уреждат съдебна защита.

Изборът на  членове на Конституционния съд показа политическа сглобка на управляващите от ГЕРБ с бившите управляващи от БСП и ДПС. Това не е  "нова тройна коалиция" в утрешния парламент, както бързат да пророкуват. Това е нещо много по-опасно: Открито споразумение на миналото и настоящото правителство, че съдебната система ще служи не на върховенството на закона, а на покриването на политически безобразия и злоупотреби с власт през последните 2 мандата. 

Криминализация на съдебната власт * и признание за криминалния характер на изпълнителната власт. Няма как по друг начин да разчетем обединението на Румен Петков, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Ахмед Доган зад едни и същи кандидатури. 
С това мафиотско ръкостискане Бойко гарантира на Румен, че няма да му търси сметка за безобразията на Тройната коалиция, а Румен гарантира на Бойко, че утре, когато БСП отново дойде на власт (в една или друга форма), няма да търси сметка на Цветанов за действията на днешното управление. Предложение, на което не можеш да откажеш...

Важно е да можем да разчетем правилно политическите знаци от последните няколко седмици. 

След поредица от гафове западните партньори сериозно охладняха към подкрепяното от тях в началото управление на ГЕРБ. Ясни знаци за това бяха оттеглянето на "приятеля на Борисов" Джеймс Уорлик и предсрочната му замяна с нов американски посланик.
Малко след това Европейската народна партия удари тежка циганска плесница на ГЕРБ, като ги остави без член на ръководството на ЕНП. Да лишиш една управляваща партия от ЕНП от място в борда на европейската структура и то в момент, когато техния опозиционен лидер оглавява ПЕС означава само едно - пълна загуба на доверие. 
Казано на прост език: американците и европейците са отписали Борисов и ГЕРБ.

През последните месеци социологията неумолимо показва спад в доверието към управляващите. С последната си стъпка, Борисов показа, че и той се е отписал. Загубил е битката предварително. Предава се.

Да се сговаря с Румен Петков  да си пазят взаимно гърба от съдебно преследване, означава че Борисов вече няма никакво послание към десните хора и се е отказал дори да се опитва да се прави на десен. Той е просто един уплашен човек, загубил външната си подкрепа, загубил вътрешното доверие, човек, който си спасява главата. 

Европейската комисия в прав текст предупреди, че има сериозни притеснения относно предстоящия избор на върховни магистрати, че има сигнали за връзки на кандидати с мафията и за непрозрачни методи на избор. Няма как Борисов да обясни в Брюксел, че е предпочел една подозирана във връзки с мафията съдийка, издигната от БСП, а не е допуснал  кандидат от средите на ЕНП с безупречна професионална и политическа биография като е Екатерина Михайлова.
Очевидно няма и намерение да го обяснява. 

Борисов е прежалил напълно подкрепата на ЕНП (управляващата партия в Европейския съюз) и няма никаква надежда да си върне доверието на Барозу и Мартенс.

Острата реакция на Комисията и директната заплаха от нов критичен доклад "ако нещата се развият в негативна посока", излъчена буквално час след гласуването в българското Народно събрание, показва гнева, на иначе спокойния Барозу. Вероятно Борисов не просто е изгубил подкрепа, но предстои да понесе тежки шамари от президента на ЕК и от ЕНП. За жалост тези шамари ще се стоварят и върху България.

Европейската комисия е колективен орган, който се формира след преговори между основните партии в ЕП. Там има и социалисти и либерали, т.е. политически опоненти на Барозу. Отделно Комисията е в постоянно напрежение с Европейския парламент, който с претенцията, че е избран пряко от народа се бори да се наложи като политически авторитет над "бюрократите". 


Преди последния доклад на ЕК за България, Борисов ходи в Брюксел и  се моли на Жозе Барозу. Тогава президентът на Комисията пое ангажимент да отпаднат някои от най-тежките констатации в доклада. Някои изречения за мафията отпаднаха, други значително се смекчиха. Барозу пое този риск и гарантира за Борисов, въпреки ръмженето на някои хора в Комисията, очевидното несъгласие на редица фактори в Съвета на министрите и критиките на Парламента. Заложи личния си авторитет, за да помогне на своята "сестринска партия" ГЕРБ, чийто лидер го молеше за това на крака. 

image

Онзи ден Борисов се изплю върху това доверие, като нагло прегази всички предупреждения и опасения на европейските институции и врътна безобразна мутренска далаверка с БСП и Доган.

Сега много хора в Брюксел с едва скрита злорада усмивка ще отправят критичен взор към Барозу, ще сложат ръце на кръста и ще му натякват "Казахме ли ти, че този е бандит?" 
image
image

image

Това няма как да бъде простено.  Знаят го и в Брюксел и в София. 

Затова в българските институции настъпи паника и разнобой. Президентът Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова реагираха бързо и де-факто се разфраничиха от решението на НС. Последва ги правосъдният министър Диана Ковачева. Останалите говорят несвързано или мълчат. Развръзката предстои.

____
* Конституционният съд не е част от правораздавателната система, но е лост за контрол на всички основни институции. Изтеглянето на Марковска и Велчев в КС задвижва верига от рокади във върховните съдилища и Главна прокуратура. 







Гласувай:
22


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3808112
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930