Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 01:32 - Радост в грижи, грижа в радостта...
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 2456 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.09.2010 09:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Дали обучението по Религия, Етика и прочие ще помогне срешу чалгата? Вероятно.
Дали църквата и училището  имат капацитет да се справят в среда на атеизъм+потомствена селяния и простотия+закон на джунглата? Въпрос тягостно риторичен, но благословен с искрица надежда.

Ако някога все пак има обучение по християнска религия, един от първите уроци ще бъде, че когато с действията си правиш така, че някой  да се чувства зле, застрашен или притеснен, тогава не правиш нещата както трябва.
Когато разхождаш кучето си без каишка, когато пушиш в помещение с други хора или слушаш силно музика през нощта, поведението ти попада в етичната категория зло (за онези, които ще учат Етика). За християните, думата е грях.
А грехът и злото радикализират и раждат нов грях и ново  зло, заблатяват човещината.

Заради искането на църквата днес доста хора се чувстват зле. Дали са прави или са невежи жертви на комунизма е друга тема. Когато ни натрапихте оня парад, ние се чувствахме поне толкова зле. Това че все по-често половината от белите хора се чувстват зле е общ провал, а не повод за глупаво тържество, независимо кой е отгоре в конкретния случай. Не умеем да разговаряме, все по- често и все по-лесно се разделяме на  "вие" и "ние". Това  е "разпад на тъкънта на обществото". Иначе казано провал. Има над какво да се мисли и над какво да се работи.

Ако се издигнем обаче над досадната конкретика на модния спор "за и против Религия в училище", ако погледнем нещата принципно, две от важните общности, към които принадлежа - Църквата и ДСБ направиха важни стъпки, всеки в своята пътечка и надминаха очакванията ми.

След 20 години лутане и отсъствие от сцената, Църквата се изяви и надявам се започна да се осъзнава като Църква в класическия, богословски смисъл, а не като  административна служба за ритуални услуги, в която работят хора с бради и странни дрехи.  Църквата, като събор на вярващи. Това е събитие.

Консерваторите, независимо дали и колко са вярващи, приемат християнския генезис на цивилизацията ни, приемат, че Европа е тъкмо това, което е, защото е християнски континент,  че Ренесансът, Просвещението, науката, съвременната демокрация, човешките права и прочие,  са еволюирали от християнската култура на "мрачното средновековие", а не въпреки нея. Уважението към църквата и религията е въпрос на  политическа (обществена) и историческа грамотност за една консервативна общност.  Тъкмо тази дясна грамотност  показа  ДСБ. 

А вярата е личен въпрос и е съвсем друга тема.
 



Тагове:   мъка,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3810826
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930