Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 12:23 - Какво всъщност става?
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 10358 Коментари: 27 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2009 14:12


Автобусът е покрит с пяна. В мрака просветват сините и червени лампи на паркираните в полукръг полицейските автомобили. Пътници загърнати с бели одеяла, разплакано се обаждат на близките си. Сред пламъците (за ефект) с бавни стъпки, хванати за ръце излизат полицаят (със сажди по бузите, потник, бицепси и тиранти) и журналистката (със сажди по бузите, мокра коса, тесни дънки с ниска талия, атлазено потниче със скъсана дясна презрамка. Свири музиката от Титаник: Йе-vrinight in my dreams... Героят целува момичето. Домакините хлипат. Дори Бареков е онемял. БТВ  очаква  пряко включване от ветеринарната клиника, където от запек се лекува кучето на леля Радка - съседката_отдолу на зловещия похитител...
... още дълго любителите на киното ще обсъждат дали новия Бонд (Пав.Димитров) е по-добър от стария (Б.Борисов). Точно както след Casino Royal обсъждаха дали Даниел... е достоен за героя  на Пиърс Броснан (все пак батето си е екшън-класика и трудно ще бъде изместен от сърцата на уважаемите зрителки, смятам аз)

Зад цялата тази рядка боза става нещо, което не е чак дотам зрелщно:

АЕЦ-НАПРЕД. 

Христо Ковачки е собственик на Атоменергоремонт и на още няколко дружества, свързани с поддръжката на АЕЦ. Той е лидер на движение "Напред" и близък спонсор на президента Първанов.
1. Ако се вземе решение за пускане на блокове 3 и 4, това означава много сериозни суми, които държавата ще плати на фирмите за прецизната работа. 
2. Понеже ситуацията е форсмажорна, ще се заобиколи закона за обществените поръчки и парите ще бъдат дадени без конкурс и при занижен контрол.
3.Дори и да не се стигне до решение за отваряне на блоковете, със сигурност ще има (вероятни вече има) възложена поръчка към фирмите Атоменерго... за "проучване и обследване на възможностите за пускане на блоковете", за което ще се платят големи пари от държавата към фирмите
4. Тези пари ще бъдат върнати в обръщение по време на изборите като медийна кампания (бял и черен ПР),  купуване на ефирно време и купуване на гласове.
5. Чрез популисткия възход на "Напред" президента диверсифицира политическото си влияние, като може едновременно да изнудва собствената си партия със своята свобода на действие, както и да стане решаващ фактор за нейното коалиране, в случай че "Напред" прескочи бариерата.

НДСВ

Партията е потъващ кораб, в който различните групи и лобита търсят спасение по най-различни начини. Текат усилени преговори за политическо бъдеще на най-изявените лица на НДСВ - министрите и членовете на политическия съвет. Вероятно някои вече са договорили участие в листите на ДПС и БСП. Тези, които остават извън борда на коалиционните си партньори, вероятно ще опитат отчаян ход на присламчване към ГЕРБ или дори към десницата. За целта ще си намерят повод да поискат напускане на Тройната коалиция и ще се направят на възмутени от кабинета и ще заемат героична поза на опозиционери, ни лук яли... Същото преди време направиха колегите им от БНД, които обаче си оставиха достатъчно време за да се докажат като опозиция. Безпринципна, но категорична.
В този момент кандидатурата на Соломон Паси за Генерален секретар на НАТО е енергизиращ ход. Едно избиране на Паси ще бъде огромен плюс за България като международен авторитет и възможности. Самия Паси дава вид на човек, който има влияние, биография и обвързаности, които правят идеята да изглежда не съвсем абсурдна. Последните две мнозинства, в които Паси беше важен фактор в областта на външната политика, бяха безупречни международни партньори на САЩ. Те могат да бъдат обвинени, че са yes-man-и и приемат безусловно каквото им се поиска, така че вероятно ще се опитат да осребрят това поведение. Въпреки това, струва ми се, че Паси ще се завърти като сериозно име, но едва ли ресурса му ще стигне за  Ген.Секретар на НАТО. Това обаче в момента няма значение. Важното е, че НДСВ ще се опита да изглежда космополитна, поливалентна партия, която дава качествени политици (М. Кунева, Г. Грънчарова, С. Паси) и има място във всяка коалиция.

Десницата:

Десницата има шанс не само да оцелее, но и да тръгне нагоре. Този шанс минава през много трезво, дискретно и  прагматично споразумение за предизборна коалиция. Навън трябва да се излъчи послание за създаване на стабилен десен блок, който без съмнение ще влезе в парламента и ще бъде коректив и източник на държавнически опит за бъдещото управление с мандата на ГЕРБ (на които опит и визия определено им липсват). Такова послание за сериозен десен блок трябва да излезе от ДСБ и СДС като единствените реални партии (със свой твърд електорат). Всякакви останали формации трябва да бъдат гарнитура и не могат да бъдат равнопоставени. В ДСБ нещата определено са по-ясни и чисти. Там има консенсус по въпроса, има и разумен и опитен двигател на процеса.
Въпросът е при СДС: доколко М.Димитров ще има волята и уменията да надвие най-различните настроения и да надвика хаоса в партията си. 

ГЕРБ:

След няколкото сериозни гафа, очевидно ПР-съветниците на ГЕРБ са убедили лидера на партията, че трябва до изборите да се скрие и да не прави резки движения, за да не изпусне гарантираната победа. Нистина, парадоксално е, как доверието в ГЕРБ се срива по-бързо от това в БСП, която управлява и създава провал след провеал и скандал след скандал. Ако все пак ГЕРБ спечели повече от БСП, това ще е не заради високата подкрепа на столичния кмет, а заради твоа, че доверието в БСП се е сринало повече.

Атака:

И при казуса АЕЦ и връзката му с Газовата криза партия Атака показа, че е под пряко руско влияние. Не забравяйте, че партията беше създадена на основата на съюза на Тракийските дружества в югоизточна България, с пари и агитация от служители на посолството на Русия. За тази своя дейност няколко руски дипломати бяха изгонени от България от правителството на Костов.

ДПС:

Има сигнали, че ДПС  е в сериозна криза. Турската партия преяде с власт и дълбоко се компрометира сред всички слоеве на обществото. Затова дори коалиционниоте партньори вече избягват да дадат публична подкрепа за Доган. Европейският натиск въху българското првосъдие очевидно превръща ДПС във възможна и подходяща изкупителна жертва за провалите на тройната коалиция. Бизнес кръговете се отдръпват и преструктурират, партийния актив е силно притеснен от цялата несигурност. Ако на накой не му издържат нервите и започне вътрешен конфликт, това може да срути партията. Въпреки това, доколкото турците в България са достатъчно много и винаги гласуват монолитно, а сериозния финансов ресурс ще донесе и допълнителни гласове, високия елит на партията няма от какво да се притеснява и през следващите 4 години. После ще му търсят колая...

_________
Conservative RELOAD


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. pnikolov - Чашата - наполовина пълна
28.01.2009 12:27
Това, че поне има неизвестни, какво предстои не е никак лошо. през последните 7-8 години свикнахме всичко да е ясно предварително.
цитирай
2. teodor - Напред
28.01.2009 13:55
Преди няколко дни бе съобщено, че някакво решение на Народното събрание било прието с гласоете на БСП, ДПС и Движение Напред. Някой спомня ли си да сме гласували за такова нещо, каква търси то в парламента?
И наистина какво всъщност става ?
цитирай
3. анонимен - Анализът
28.01.2009 14:02
Добър анализ на ситуацията.
Бих допълнил само, че за самия ГЕРБ е жизненоважно да има десен коалиционен партньор в парламента, тъй като в противен случай ни очаква тежка политическа криза или още по-лошо - коалиция БСП/ДПС.

Важно е десницата да се превърне отново в Народна партия, т.е. масова организация от типа на ХДС или английските консерватори. Няма полза нито за обществото, нито за държавата от онанистки проекти от типа на ДСБ.
Това няма да се случи ако ДСБ не се раздели с илюзията, че ще бъде "златна акция" /П. Николов/, т.е. нещо подобно на ДПС в бъдеща дясна коалиция. Това изначало съсипва доверието между лидерите в десницата.

И накрая струва ми се, че авторът /Темплар/ или обмисля завръщане в политиката, или е получил сериозно предложение за участие.

Поздрав,

Й
цитирай
4. анонимен - P.S.
28.01.2009 14:05
На мястото на автора не бих вярвал чак толкова на социологически проучвания. Повечето големи агенции за проучване на общественото мнение са свързани пряко или косвено с левицата и за съжаление няма да се посвенят ако се наложи да поизлъжат - разбирай манипулират - с обществените нагласи.

Поздрав,

Й
цитирай
5. templar - поред:
28.01.2009 14:14
teodor,

Напред направиха група от останки на малките десни групи (БЗНС-та, Гергьовден и прочие)

Й,

Ще има ли "златна акция" и кой ще я държи зависи само от резултатите. Пак те ще определят кой проект е жив и кой - не.

ГЕРБ може да преживее и без десница (стига БСП+Напред+ДПС да е < 120), но ще им е много по-неизгодно.

Защо мислиш, че коментирам публичната социология? Повечето проучвания никога не се публикуват, защото се правят и плащат за лично сверяване на часовника (точно както в бизнеса)
цитирай
6. анонимен - Социология и акции
28.01.2009 14:53
Темплар,

Не знаех коя социология коментираш. Аз мога да коментирам само публичната, която за мен често има за цел не да информира, а да дезинформира (както се викаше преди 20-на и кусур години).
Ако пък коментираш резултати от проучване, което не е открито, то ще ми е по-интересно да споделиш твоето мнение за сриването на доверието в ГЕРБ (освен ако това не те поставя в неудобна позиция).

Съгласен съм, че ГЕРБ може да преживее и без десница, но ще им е неизгодно. ГЕРБ има интерес от обединена десница.

За резултатите си прав. Те определят кой проект е жив. Ще видим след юни 2009 г.
Колкото до "златната акция", самата дискусия за нея е вредна. Всяка организация трябва да концентрира силити си в това да има възможно най-добър изборен резултат. Затова и съм противник на прибързани изяви за "златна акция".

Естествено имам мнение по въпроса и то е, че без предизборна коалиция СДС-ДСБ, няма да има не само "златна акция", но и участие на ДСБ в парламента. Създаването пък на предизборна коалиция не може да не накара хората, които са създали ДСБ да не се замислят откъде и защо тръгнаха и къде се връщат.

Поздрав,

Й
цитирай
7. gantree - @ templar
28.01.2009 14:57
"Златна акция" може и да няма. Всичко зависи от поведението на НДСВ, както и от това дали велчевците, пръмовците и паситата ще се оставят доброволно да бъдат заменени с движението на Ковачки в следващата тройна коалиция. Ако НДСВ успее да обърне каруцата навреме, и двата избора да се проведат заедно, тогава и ГЕРБ ще бъде принуден да си преразгледа позицията за напълно самостоятелно явяване на двата избора. Ако изборите се съберат на една дата, и ГЕРБ не си преразгледа позицията, това със сигурност ще означава, че няма да има значение кой (дали ГЕРБ или БСП) взема първото място и правото да състави следващото коалиционно правителство.
В общи линии е това - какво ще направи НДСВ, при това съвсем скоро. Ние сме ясни какво ще направим.
цитирай
8. анонимен - Gantree
28.01.2009 15:02
Gantree,

Защо настояваш за несамостоятелно явяване на ГЕРБ на изборите?

Й
цитирай
9. gantree - @ анонимен 8
28.01.2009 15:25
А ти защо ми задаваш въпрос със съдържащо се в него абсолютно невярно твърдение - че "настоявам" за каквото и да било явяване на ГЕРБ на изборите? В коментара ми, видно по-горе, отсъства каквото и да било настояване.

И освен това, мернах по-горе "онанистките" ти бръщолевеници в коментар 3, та в този ред на мисли предпочитам да не си разменям реплики с човек като теб. Трай си, пиши си с другите и мен не ме заговаряй.
цитирай
10. анонимен - Gantree
28.01.2009 15:30

Gantree,

Не пиша анонимен, така че обръщай се към мен с ника ми. Той е толкова анонимен, колкото и твоя.

Като прочетох отговора ти, намирам, че си прав - няма смисъл да заговарям простаци като теб.
цитирай
11. анонимен - anonimen
28.01.2009 17:34
Kostov za seten pat dokaza che evelik balgarin.Gotov eda preglatni i obidi i nepriateli v imeto na evropeiskoto badeshte na BG.
цитирай
12. анонимен - Днес на площада бяхме не повече от ...
28.01.2009 22:33
Днес на площада бяхме не повече от 150 души.Имам сериозни опасения,че на изборите ще се повтори същата картина.Анализът на рицаря е оригинален и убедителен,но ме е страх,че ще се сбъдне само в частта коалиция БКП/ДПС/Напред,примерно в съотношение на местата 55/35/30. А аз съм стар за емигриране.Мамка му и прасе!
Ашко
цитирай
13. raylight - Предвид колко неравностойна е борбата
28.01.2009 22:54
ние нямаме финансов гръб като комунягите,благодарение на незаинтересованите от демокрацията у нас Европа и САЩ, мисля, че се справяме повече от добре :)
цитирай
14. zaw12929 - Има никога негласували, а парла...
29.01.2009 05:29
Има никога негласували, а парлаМента си върви
цитирай
15. анонимен - Разни
29.01.2009 13:07
Анализа на Templar е много добър с изключение на частта за десницата.
Сегашната такава има шанс да оцелее за още малко, но не и да дръпне нагоре (освен във временен властно-административен смисъл).

Ще се радвам обаче, ако се окаже, че бъркам, макар да не съм сигурен, кое е най-доброто за страната - дали кретането на сегашната десница или окончателната й кончина с надеждата за нещо ново. Тъй като промените в политиката ни често са за по-лошо, преценката за евентуалните ползи и недостатъци е още по-фантазийна.

belomore
цитирай
16. templar - belomore,
29.01.2009 13:21
Всячески се опитвам да пренеса дискусията на чисто прагматичната, рационална и реалистична основа.

Твоето "сегашната десница или окончателната й кончина с надеждата за нещо ново" в частта си "надеждата за нещо" те изхвърля от каруцата на рационално мислещите и те подрежда до студентките с карамфили (дай-боже всекиму), които искат "гаранции за обществено участие в управлението". Замисли се и ще видиш.

Бих разбрал и зачел аргумет, който да звучи "Отмирането на сегашната десница (ДСБ и СДС) и замяната и с партията Х с лидер У, регистрирана с решение N ... на СГС от [дата].

Тогава ше разбера аргумента ти (няма да го приема, защото аз съм за ДСБ).

Другото е "да се направи нещо за тоя изстрадал народ" - приказки на баба Ванга и другите женици от спирката на Сточна гара. ;)
цитирай
17. gantree - templar :)
29.01.2009 13:37
Трябва, значи, да отмрем (да се скончим, демек), и после да се риплейснем по някакъв нов начин. В противен случай имаме надеждата само да оцелеем "още малко", но не и да "дръпнем нагоре" :)))
Аз след тия шаманизми се чудя да ходя ли още отсега да се метна от балкона, или търпеливо и безнадеждно да изчакам да стане по-топло, през лятото.

:))
цитирай
18. templar - gantree,
29.01.2009 13:52
Само Лили Иванова живее вечно... все някой ден ще "отмрем". Дано там където отидем да има достатъчно сено за конете, храна за слугите и топла вода за баня. :)
цитирай
19. анонимен - Е, има надежда все пак. Всички ен...
29.01.2009 14:35
Е, има надежда все пак. Всички ентусиазирано се захванаха да плюят Костов, което значи, че са се паникьосали. И че тоя път номера с царя(ББ) може и да не мине. Но трябва да се обясни на инелигетните млади хора, че гласуване за "зелените" и т.н. е всъщност гласуване за комунистите. Както и че единствената печеливша карта е обединение на СДС и ДСБ. Макар че аз лично не харесвам особено новия лидер на СДС. Размит ми е някак...
цитирай
20. gantree - да
29.01.2009 17:48
и много висока здрава стена, опасана с бойни кули, откъм североизток.
цитирай
21. анонимен - templar (и ти, о, нешамане!)
29.01.2009 21:50
За добро или за зло не мога да дефинирам толкова точно "нещо ново" - отбелязвам, че не съм се и опитвал. Знам само, че сегашното статукво в десния политечски спектър няма да прокопса. Ако не виждаш това, още по-лошо за каузата, която защитаваш, тъй като тя в основни линии е обща и за мен. Бих могъл да разсъждавам по дефиницията на новото, но на фона на снизходително-пренебрежителните реакции от твоя и особена гантрьова страна (брей че досаден заядливец е станал този иначе читав човек с годините...), съвсем ме домързява, така че одма слизам от каруцата и поемам към студентките и карамфилите.

Оценявам желанието ти за чисто прагматична рационална дискусия и за целта бих искал веднага да попитам на свой ред - кои политически субекти трябва да включва дискретната и прочие дясна предизборна коалиция по твоя преценка?
Интересно ми е да чуя личното ти мнение.

Всъщност, за да бъдем наистина прагматични и рационални, нека дефинираме първо понятието "десница", какво значи "гарнитура" и какво значи "равнопоставени"?
Какво значи да "тръгне нагоре" (специално за Гантрий, въпреки че не си говори с низшите шамани, припомням, че терминът е използван в статията на Темплар и оттам в коментара ми)?
Влизането в бъдещо управление достатъчен белег ли е за "тръгване нагоре"?

Уточнявам, че за разлика от Гантрий не се заяждам, а за разлика от теб не питам снизходително, а съвсем сериозно.

Позволете да припомня и на теб, и на боголюбивия нешаманист, че ДСБ не е връстник на Антиохийската църква. Предполагам, че преди Сътворението Й (на ДСБ, не на преждепосочената църква) не сте могли да дефинирате ДСБ с име, номер на фирмено дело по регистрация, точен адрес (освен ако тогава, преди да Я познаете, не сте били шамани). Ама сте очаквали "нещо ново"...

За финал, позволете да попитам и теб, и този дето не се обръща към низши шамани - ако някой е антикомунист, демократ, проевропейски настроен българин, но не е костовист (пу-пу, извинявай нешамане, че споменах името Му) - добър ли е или лош по скалата на нешаманизма?
Има ли потенциал вашата любима партия да убеди такива хора да гласуват за нея? Опитва ли се въобще? Ако да, за какво се опитва да ги убеди да гласуват - за партията ДСБ или за лидера й, или въпросът е излишен, тъй като те са едно и също?

Преди да се подиграете, помислете, защото въпросите са сериозни.
Иначе през лятото и, по-точно, след юни нешаманът верно ще трябва да се метне през балкона ;)

Айде лека!
цитирай
22. templar - belomore
29.01.2009 22:44
ще се опитам да отговоря на въпросите ти:

1. Предизборна коалиция: ДСБ + СДС (+БНД и РЗС в райони, в които ДСБ+СДС преценят, че не могат да вкарат човек (чиста прагматика). гарнитура значи, че може и само ДСБ+СДС без останалите, но ДСБ без СДС и обратното е много по-слабо, отколкото в комбинация.

2. Влизането в бъдещо управление не е тръгване нагоре, а скок нагоре, особено за една партия, която до преди няколко месеца почти всички са отписали. Това е смисъла от политиката - влизане в управлението. Така е в цял свят. Убеден съм, че ако има 2-ма министи, ДСБ ще се отличи с качествено управление в двете области и ще бъде гарант ЗА европейските ангажименти и СРЕЩУ руското влияние. Това на фона на днешната реалност би било гигантско връщане на България в правилния коловоз.

3. Преди да се основе ДСБ (решение на събрание във ВИАС на 28 февруари 2004 и учредително събрание в зала България от 30.05.2004) аз бях от ПП "Съюз на демократичните сили" с адрес ул. Раковски 134. Не мога да ти кажа съдебното решение наизуст, но партията се представляваше от Екатерина Иванова Михайлова, защото Надежда още не беше регистрирала последната конференция. В момента, в който се реши да има ДСБ, аз го припознах, не защото е "ново" или от "надежда за ...", а защото видях, че хората по т. 4 (долната) се събират в него, както и доста качествени политици, които са доказали че могат да управляват.

4. Ако някой е такъв, какъвто казваш ти, трябва да гласува за ДСБ. Точно както аз съм бил за СДС преди Костов, когато лидери му бяха Желю Желев, Петър Берон и Филип Димитров.
Понятието "костовист" има значение и смисъл само за костовистите и не е задължително условие за да подкрепиш ДСБ. Аз като първия (буквално) Костовист, дефинирал и пъбликувал понятието костовизъм преди 6 години не гласувам за ДСБ (само) заради Костов, а най-вече, защото виждам очевидното. Това очевидно е, че за ДСБ гласува целия център на София - образованите, културни, нормални градски хора, които не си хвърлят боклука през балкона. Тъй като се считам за част от тях, съм щастлив да подкрепям една и съща партия с тях. Когато мисля за другите партии, винаги си мисля за хората, които ги подкрепят, гледам каталога на ЦИК от последните избори, географията на вота и разсъждавам колкото мога за да си представя типажите. Тогава моят избор категорично е ДСБ.

Това са моите отговори на твоите въпроси.
Бъди здрав!
цитирай
23. анонимен - q&a
29.01.2009 23:20
Благодаря за отговорите!
За съжаление трябва да отбележа, че някои от тях могат да се разглеждат като плод на превратно тълкуване.
Само няколко бързи примера:

Отг. 3: Прочети отново въпроса и отговора. Не съм те питал дали си знаел на коя партия СИ бил член/симпатизант, а отпреди дали си знаел на коя партия ЩЕ бъдеш?

Отг. 2: По тази логика участието на НДСВ в настоящото правителство също може да се разглежда като скок нагоре предвид изборния им резултат.
Това, което исках да кажа е, че участието само по себе си не е успех и не всичко зависи от резултата - дори и положителният такъв не е гаранция. Има сериозен риск участникът в едно неуспешно управление да загуби от участието си, пък било то и достойно, тъй като губят всички, а в едно успешно управление обикновено печели лидерът. ДСБ няма как да стане лидер на управление, ако преди това не направи усилие да привлече повече гласове. Това е, което ме притеснява същински - не виждам опити да се спечели повече поддръжка извън недотам дискретната алгебра на прагматичната коалиция.

Отг. 1: В частта за БНД и РЗС - ти мислеше ли наистина така преди той да пусне директивата? Искрено?
Според теб знаково ли е включването на БНД и РЗС и, ако да - знак за какво?
Може ли прагматизмът да изиграе лоша шега на прагматиците?

Накрая - отговорът без номер:
Защо "трябва" и, по-важното - как ще бъде убеден, че трябва?
Няма нищо очевидно - в Триадица спечели ГЕРБ, но ти ще го обясниш с присъствието в района на "южните квартали". Логиката ти води до обявяването на независимост на Република "Синя зона", в която властта да бъде дадена пожизнено на конкретно лице и толкоз.

Извини ме, но България не се изчерпва до Средец и Лозенец. Какво прави ДСБ, за да надскочи тази така тясна регионална ограниченост? Иска ли въобще? Има ли мисия да възпита и изгради от "лошите селяни" добри европейски граждани или й стига да види, че "добрите" пак са си там, на място и все така не си хвърлят боклука през прозореца (а дали го разделят - съмнявам се, като гледам резултатите в центъра).

Много ниски цели поставяш, прощавай!
Отделно, че познавам много свестни хора (и от центъра, и извън него), които никога няма да гласуват за ДСБ, докато партията не излезе от мантрата "той е единственият, любовта към него е критерият".
Познавам и много свестни хора, които бяха убедени "седесари", дори костовисти, но им писна да слушат глупости и да вярват на некадърни избори и решения (кадрови, на последните Х избора) и се умориха - не да гласуват, а да убеждават околните да го правят.

Хубаво е, че имаш бързи отговори, но всеки отговор, за да бъде добър такъв, трябва да отговаря преди всичко на въпроса си. Иначе не е отговор, а лозунг.

Разговорът е с продължение - разбира се, само ако искаш.
Във всички случаи обаче, оставам с уважение!

Поздрави!
b.
цитирай
24. templar - РЗС и БНД
30.01.2009 00:59
не ми харесват (особено първите) и аз лично бих предпочел без тях. Има убедителни аргументи и в двете посоки. Все още е рано да се каже, дадох ги като пример за най-широкия допустим формат.

Няма смисъл да спорим повече по темата. Аз нямам проблем с Костов. Ти очевидно имаш.

За мен любовта към К. не е критерият (иначе нямаше да хабя време да говоря с теб), но да, той е единственият. Забележи обаче: с огромно съжаление. Повтарям: с огромно съжаление.

Ще кажа нещо, което съм казал и друг път: Харесвам Костов не толкова защото е изключителен политик - от него може да се желае още много и е доатс далеч от идеалния политик. Костов обаче е единствения (що-годе) мислещ, разумен, разбиращ политик - едноокият в царството на слепите. Другите са класи под него, папагали. Повтарям, причината да съм в ДСБ не е изключителната невиждана класа на Костов, а много ниското ниво на останалите.

Това е огромната слабост на хората с твоята позиция. Уж сте десни, уж не харесвате Костов по някакви причини, ОК. Но не можете да посочите дори един човек, който да е поне приличен, не казвам добър, а приличен потенциален десен лидер.

Затова не приемам тезата ти да ми кажеш "ти си пич, ама по-добре да умреш, защото не ме кефиш докрай, пък после да се надяваме, че ще дойде нещо ново, играчка и шоколад..."
- А ако не дойде, питам аз?
- Не може да не дойде, все ще се появи от някоя зелка....

Безмислен разговор.
Хайде първо да се появи истински качествен и смислен десен лидер (или екип, колкото и несъстоятелна да е тази модерна теза), пък тогава да затриваме Костов. Занеш ли по какво ще се познае нивия лидер? По това, че няма да мрънка, че Костов му пречел и трябвало да се оттегли да му даде път, а просто ще мине покрай Костов, мене и тебе и ще се качи на сцената.

Хайде стига толкова. Не искам да бъда нелюбезен или груб. Но този разговор съм го водил в този и други блогове стотици (буквално) пъти. За мен от него не може да излезе нищо ново.

Бъди здрав!
цитирай
25. анонимен - Гранд финале, в който се докосват цилиндри
30.01.2009 01:36
ОК, като изключим емоционалната ти нотка и някой маломерни недоразбирания относно моята позиция (обаче разбираеми предвид часа), тук съм предимно съгласен с теб.
Затова пък аз съм поддръжник на ДСБ, без да съм костовист и ако и да съм уж-десен (по думите ти) вероятно заради това, че не приемам персоналната уния с вожда.

Въобще не искам да "затривам" К., но това не пречи да откривам недостатъци на партията, която той води, а аз поддържам, и да се надявам, че именно от съмишлениците му/ни може да се появат други смислени политици, без тази нечия поява да се свързва задължително (било то отрицателно или положително) с наличието на политическата сцена на К.

Съжалявам, че съм ти бил толкова банален и благодаря за отделеното време.
Аз също съм водил много пъти подобни (на пръв поглед) безрезултатни дискусии, но смятам, че понякога някой привидно повтарящ се разговор и опонент си заслужава малкия различен детайл.

Лека!
цитирай
26. templar - Добрутро
30.01.2009 08:48
Започваме да се разбираме малко повече.

Всъщност казваме едно и също:

Азказвам: Ти си грамотен градски пич, недолюбваш комунистите, и следователно е логично да бъдеш от ДСБ. Дали харесваш Костов си е твоя лична работа, която няма отношение към това.

Ти: Аз съм от ДСБ, но не харесвам Костов.

Когато постоянно коментираш, че аз харесвам Костов, и от дръга страна държиш да се напише с дебели букви в устава че ти не го харесваш, всъщност обръщаш политическия разговор в разговор за Костов. Ти го правиш, не аз. И след това казваш, че проблема на ДСБ е че само се вторачва в Костов... Аз имам поне 20 души в ДСБ, които не харесвам, но не започвам всяко свое изявление с това. Иначе ще си направя партия templar с един единствен член и ще харесвам 100% партията, лидера, решенията...

Единственото по което бих възразил в горния ти коментар е, че има разлика между лидер и смислен политик. Доколкото масовата теза на опонентите ми в подобни спорове е , че Костов трябва да се оттегли от лидерство (за това че е смислен политик не спорят дори комунистите) Т.е. трябва да се появи следващият десен ЛИДЕР с всички качества на това понятие (семантични, поведенчески, психологични, херменевтични, бих казал :)

В ДСБ а и не само там има доста на брой смислени политици. Мога да ти изредя поне 5 от старото и 5 от новото поколение. Аз им се радвам и ги насърчавам. Но лидер е нещо съвсем различно. Никой от тях засега няма данни да бъде новият лидер на десницата. Пак казвам, за съжаление.

Поздрави

P.S. Точно защото съм усетил че сме в общи линии съмишленици, затова се и гнявя, че ме караш да се обяснявам (оправдавам едва ли не) за очевидни и съвсем нормални неща. Затова наруших и правилото си да не се впускам в спорове.

Иначе имаше един анонимен (!), който с латински букви (!) беше написал odavna veche dsb e sekta (!)
На него не бих му отговорил. Щото не е от "моите" и нямам какво да си говоря с него. Освен ако не се окаже колекционер на лампови радиоапарати ;)
цитирай
27. анонимен - Добро да е!
30.01.2009 10:36
Прав си за нюанса между "лидер" и "смислен политик" и съм съгласен с теб (и) в това отношение.

Въобще - утрото е по-мъдро от вечерта :)


Поантата ми е, че ДСБ, бидейки най-смисленото нещо на политическата сцена, трябва да се опита да излезе извън сега съществуващите си рамки, да спечели повече поддръжници с конкретни каузи, конкретна политика, конкретни предложения, които да формулира отчетливо и да отстоява последователно, а не си дискретни прагматични коалиции.
Това, което си представям, може да стане и със сегашния й лидер, но може и без него - възможните варианти са различни, като за мен по-важен е резултатът.
За да не отида обаче пак при студентките, карамфилите и шаманите :) отсега отбелязвам, че предходните си изречение само маркирам и с голямо удоволствие бих обсъдил с теб и други приятни хора подробно какво точно имам предвид съвсем рационално и прагматично.

Сега обаче имам да поградя малко капитализъм :)

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3794521
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031