ѕотребителски вход

«апомни ме | –егистраци€
ѕостинг
06.10.2008 14:16 - √ол€мото четене!
јвтор: templar  атегори€: ѕолитика   
ѕрочетен: 12099  оментари: 22 √ласове:
0

ѕоследна пром€на: 06.10.2008 14:33


image


—нощи в продължение на 1 час и то в най-гледаното време по ЅЌ“1 различни хора говореха за книги. »зпитах огромно удоволствие. ѕреудол€х обичайното си презрение към масовките и†всенародните кампании. Ќаправо се ентусиазирах.†

Ќ€ма да коментирам дали формата е най-добри€, дали участниците в телевизионното предаване са най - правилните, дали н€кой н€ма да спечели от реклами... кусури винаги могат да се намер€т при добро желание, (особено ако си темерутест костовист† като мен:) »де€та е на ЅиЅи—и, а те са истинска обществена телевизи€ в истинска държава, така че може и да излезе нещо добро.

¬ сайта http://4etene.bnt.bg/bg†всеки може да посочи любимите си романи, като ги избере от списъка. јко ги н€ма в списъка, може да ги добави сам. ѕрез декември ще има селекци€ на 10-те романа събрали най-много гласове и измежду т€х ще се види "шампиона"

–азбира се н€ма гол€мо значение класаци€та. ¬ажното и много хубавото е, че до кра€ на годината веднъж седмично по 1 час хора ще говор€т за книги. ѕокрай тези приказки може други хора да се запал€т и да прочетат книги...† ¬секи прочетен ред от книга (не броим вестници, гланцови списани€ и комикси) е пирон в кофчега на чалгата и общонародната простащина.††—лед "√ол€мото четене" бро€ на†непълноценната биомаса в Ѕългари€ ще намалее с N†души, а облагородените от†живителни€ досег с писаното слово ще се увеличат със същи€ брой (N). †„удесен повод за добро настроение.

Ќеведнъж съм се об€сн€вал в любов на книгите. ѕоддържам две свои рубрики†за†книги:

100-те  Ќ»√»

Ќј— ќ–ќ „≈“ќ’

ѕожелавам успех на "√ол€мото четене"!
¬ече гласувах за "∆елезни€т светилник" на “алев и добавих в списъка "ѕламък за свещите" на —в.Ћучников.
√ласувай:
0—ледващ постинг
ѕредишен постинг

1. анонимен - ѕесимисъм
06.10.2008 14:30
“и ще видиш като започнат чалгаджиите да четат книги какво ще настане. ѕък н€кой събрат на ≈вгени ћинчев ще започне да ни учи на добър литературен вкус. ј спомн€ш ли си когато Ѕор издаваше разни "златни" колекции от книги и ги рекламираше с разсъблечени жени и идиотското: " нигите винаги ще са на мода" или подобна простащина. Ќе пирони в ковчега на чалгата ще има, ами камъни, с които лумпените вече ще замерват всичко читаво от "високоинтелектуални" позиции.
цитирай
2. gantree - @
06.10.2008 14:39
—поред мен иде€та е супер-тъпа. Ќеверо€тно тъпа.
“ова, че става дума за книги, не € прави н€как по-различна от, например, хрумката за "най-любим филм & сериал", ко€то със същи€ успех би могла да бъде реализирана.

Ћюбима книга ли? Ќека, ако обичат, да махнат, или поне да намал€т ƒƒ—, и тогава да ми организират такива "анти-шушл€кови" кампании. ƒа вземат да оправ€т образованието, да изринат ц€лата некадърна пасмина из българските училища, да въведат строги правила, които да създадат ред, и едва тогава да копират инициативите на ЅЅ— ... на онова същото ЅЅ—, на което най-безцеремонно му спр€ха излъчването в български€ ефир.

» все пак, заради шоуто аз бих добавил ей тази
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=13883

—амо от любов към шоуто, не че н€кой нещо ще разбере, или че ще му остане нещо в кратуната.

ѕоздрави.
цитирай
3. blueskies - поредното тинтири - минтири
06.10.2008 14:39
защо от канала събират лични данни на сайта си? защо задължават посетителите да се регистрират в поле "спечели награда"?
и защо ли имам усещането, че √ол€мото четене е поредната гол€ма простоти€ в телевизионни€ ефир? вижте декора - лавици с наредени бутафорни "книги"! брад€сал изумен тип маниерничи на бюро....ай честито! като стигнете до "ѕасторална симфони€" на јндре ∆ид, минали сте вече през литературата на XX век, и сте се поспрели н€къде на "1984" на ƒжордж ќруел....
елате да си говорим за литература и книги. и не премал€вайте от умиление пред брад€сали абсурдни интелектуалстващи позьори, сед€щи пред бутафорни лавици с още по-абсурдно бутафорни "книги".
цитирай
4. анонимен - неграмотно писане ?
06.10.2008 17:07
"ѕреудол€х обичайното си презрение" ......

???

"ѕре”дол€х" се пише с о не с у

язък за гол€мото четене

»ли е грешка на клавиатурата?

«драве да е

—лучва се

“ака се казва в такива случаи

цитирай
5. анонимен - ha taka
06.10.2008 19:47
какво точно не ви харесва в тази кампани€???! н€кой прави опит да говори за смислени работи и веднага се нахвърл€те като койоти, нещастници!
цитирай
6. анонимен - неграмотно писане
06.10.2008 20:03
ѕо повод на коментара на анонимен за неграмотното писане - не е печатна грешка, защото има още н€колко неграмотни неща:
Ќ€ма да коментирам дали формата/“Џ“ е най-добр舓,
—лед "√ол€мото четене" бр на непълноценната биомаса в Ѕългари€ ще намалее с N души.

язък за гол€мото четене.
¬прочем, пълни€т член не е на мода у нас. ћасово не се използва.
цитирай
7. imigrant08 - неграмотността не може да се "извини" с печатни грешки
06.10.2008 22:49


» двамата преди мен, а сега и аз се присъедин€вам към т€х, за да установим едно и също нещо:
неграмотното писане на български език се шири повсеместно из блогове и вестници.

ѕосредственост, посредственост, посредственост!
ј ако н€кой повдигне глас, веднага гракват срещу него в подкрепа не на български€ език, а на неграмотника, който е дръзнал да цапа пространството.

≈, засега в този портал простащината с€каш не е така въпиюща. ƒано се лъжа.
цитирай
8. templar - mea culpa!
07.10.2008 08:22
”беден съм, че ако се разровите в н€кои по-стари постинги ще се намер€т и далеч по-големи неграмотности. Ќ€ма оправдание за неграмотното писане, единственото по-скверно нещо е писането на латиница или с 4етворки. “ака че н€ма да ви отговар€м саркастично, а ще си посип€ главата с пепел.
≈то как "√ол€мото четене" помогна да се образовам поне малко и вече аз и моите читатели знаем как правилно да изписваме преќдол€х, т.е. системата става по-грамотна като ц€ло.

«а инициативата: "първо да махнат ƒƒ—... махнаха ЅЅ—..." малко ми звучи като "да оправ€т заплатите на народа и да пуснат банани" ¬се пак "гол€мото четене" се прави от продуцента и режисьор ƒимитър »в.—то€нович, а не от —танишев и ≈мел ≈тем. »наче сте прави, че последните двама са особено големи педерас(т)и. ¬се пак ми се струва, че четенето, било то и в "риалити" формат е чедин от пътищата към общество, в което емелетемите не управл€ват по вол€та на върховни€ суверен (мъдър, трудолюбив...)

«а "—ъвети към сина". јз също си мислех да го предложа, защото е забележително постижение на романистични€ жанр, а класаци€та е тъкмо за романи. »мам книгата, чета € и € цен€. ќсобено ценни за мен са н€кои редки фотографии на царското семейство, които не можем да срещнем в други издани€. ¬ дългата истори€ на цар ‘ердинанд I са известни поне още 6 такива апокрифни документални разкази от кухн€та, най-често писани от негови протежета, с които сприхави€ дългоноско си е развлил калимерата, вкл. и романтически. “ези произведени€ често са използвани от политическите противници на монарха в българи€ (левите сили) и европа (–уси€) в стил "≈двин срещу ‘илчев" и " ирил –адев срещу  остов" ...Ќе може да се отрече, че "—ъвети към сина" е най-успешното такова произведение (документален роман се казва жанра) - умни и мъдри неща, очевидно писани от запален макиавелист. ћожем да сме сигурни, че ‘ердинанд не е писал тези неща до сина си. Ќай-малко на български език и още по-малко в споменати€ период. Ќо в същото време можем да предположим, че с гол€ма веро€тност стари€ монах е мислил по този начин за сво€ дарен от Ѕога народ и е сподел€л сходни мисли с маршала на двора ≈мил ¬айх. Ќ€ма да отека, че с част от изводите му за българите съм напълно съгласен.
— две думи - "—ъвети към сина е толкова автентично творение на ‘ердинанд, колкото е автентична "ƒжагфар тарихи", или пък "–азговори с кн€з  ирил" и "—рещи с Ѕуров" на ћих. “опалов но безспорно отраз€ва част от мирогледа на монарха и духа на епохата, което € нарежда сред достойните претенденти за приза "любим роман на българите


цитирай
9. анонимен - ≈дна много добра инициатива
07.10.2008 13:11
ѕриветствам инициативата! „етенето на стойностна литература безспорно е много необходимо в днешно време, когато се наблюдава девалваци€ на ценности и вкусове. ‘акт е, че подобно четене и читатели съществуват - учениците, които показаха по ЅЌ“ в недел€ вечерта (децата са от Ќационалната гимнази€ за древни езици и култури) го доказват. —лед като "такова животно" съществува, значи миси€та е възможна. ћисл€, че инициативата ще способства за повишаване на интереса към четенето.
цитирай
10. анонимен - относно —то€нович
07.10.2008 17:00
ƒоколкото разбрах от предаването, ƒимитър »в. —то€нович е главен сценарист на проекта, а не режисьор и продуцент- просто за уточнение...  олкото до „етенето- суреп предаване и проект
цитирай
11. анонимен - относно —то€нович
07.10.2008 17:01
ƒоколкото разбрах от предаването, ƒимитър »в. —то€нович е главен сценарист на проекта, а не режисьор и продуцент- просто за уточнение...  олкото до „етенето- суреп предаване и проект
цитирай
12. анонимен -  Џћ ѕ≈–ћјЌ≈Ќ“Ќ»“≈ Ќ»’»Ћ»—“»
07.10.2008 18:26
ѕерманентни€т нихилизъм прилича на клаустрофоби€та - където и да попадне отрицател€т - започва да се м€та в панически пристъп на страх, че пак не си е на м€стото. Ќихилизмът е страх - не е революци€. Ќо все пак е н€какъв отдушник и утеха за нещастните. ƒа живе€т нихилистите - те прав€т от нас състрадателни хора.
цитирай
13. sparhawk - јз съм за инициативата
10.10.2008 09:51
не приемам такива класации много насериозно, защото сравн€ват чесън с мелба, ако мога да цитирам –еймънд „андлър, но пък е хубаво и наистина увеличава интереса към четенето - поне в јнгли€ имаше много гол€м резултат. ¬ јвстрали€ такива класации дори се прав€т периодично.
цитирай
14. анонимен - Ќай-хубавото нещо
28.10.2008 11:02
"√ол€мото четене " на ЅЌ“ е най- хубавото нещо, което се случва в отча€ното ни общество в последните н€колко години! ‘орматът е на ¬¬—, но още по-хубаво е,че в Ѕългари€ има хора, които не само не го опорочават, ами го прав€т по-атрактивен и стилен от много други държави! ѕрекрасен екип, страхотно предаване, неверо€тно духовити и готини клипове!  олко е хубаво,че всичко това се случва!
цитирай
15. анонимен - —помени
03.11.2008 23:07
 ампани€та "√ол€мото четене" извика в съзнанието ми един горестен спомен. »скам да го сопел€ с вас, млади колеги-читатели!

Ќј…-—»ЋЌќ“ќ ¬ЏЋЌ≈Ќ»≈

» до днес мисл€, че най силното вълнение в живота ми е било една награда: най-обикновена книга, ко€то ми донесе много УсладкаФ радост. «авършвах осми клас в гимнази€та. ѕриключиха изпитите от поредни€ експеримент - матурите. ќтидох за н€колко дни до село и рано сутринта в недел€, на гърба на алената ни кобилка Ћозана се върнах да си взема свидетелството. —ъбираха ни в читалището. ”чителите носеха книги, с които се награждаваха отличниците. Ќай-отгоре на една камара зърнах нещо, което накара сърцето ми да забие силно: –афаело ƒжованьоли У—ѕј–“ј Ф.(ћомче от село, н€колко години по-гол€мо от мен ми бе разказвало такива вълнуващи истории: че —партак е българин, че с една ръка е можел да убие лъв, че е бил неверо€тен любовник.) √ол€мата кинозала се изпълни с ученици от всички класове, с родители и съседи. Ќа сцената б€ха наредени маси с книги и ученически бележници, зад които сто€ха класните ръководители. ƒиректорът, достолепен човек с посив€ла коса, се изправи, каза н€колко думи и отвори първата книга от купчинката пред класната на 8-а клас, същата книга, ко€то ме беше хипнотизирала в коридора. ¬ създалата се тишина прозвуча тържествени€т му глас: У«а отличен успех и примерно поведение се награждава ЕФ Ќе зна€ чух ли си името или фантазирах. —коро съучениците започнаха да ме подбутват да изл€за на сцената.

цитирай
16. анонимен - анонимен - относно —то€нович
07.11.2008 18:55
ƒоколкото разбрах от предаването, ƒимитър »в. —то€нович вече не е главен сценарист на проекта - защо ли, а само съсценарист с √еорги “енев - просто за уточнение...
цитирай
17. анонимен - » отново неграмотни...
25.11.2008 15:05
«наете ли, писна ми! ѕисна ми да чета неграмотни текстове и да слушам как в правописа и правоговора вече всичко е позволено! ≈, не е! –абот€ в радио и 70 % от колегите ми не признават пълни членове, обособени части... ѕунктоаци€та всъщност залезе толкова отдавна, че дори болен на тема 'правопис' и 'правоговор' мозък като мо€ взе да гасне примирено. ѕон€кога на скайп-а си слагам подобни послани€ като "ѕише се 'предвид', а не '¬превдид" или "на концерт и театър телефоните се изключват, кретени такива"! ѕолза - нулева. ѕолучавам само присмеха на най-близките, а това е болезнено. ј аз съм млада, сме€ да кажа чудесно изглеждаща млада дама и см€там, че е готино и модерно да се пише и говори правилно. » винаги ми прави впечатление, когато в интернет пространството ме заговори млад и грамотен мъж. Ѕих призовала поколени€та да прав€т впечатление със сво€та различност като са грамотни, но се опас€вам, че вече н€ма кой да бъде впечатлен от това.
P.S. «абележката за правилното изписване на 'преќдол€вам' и липсата на пълни членове в горенаписаното ми вдъхва надежда.
цитирай
18. анонимен - –ґ—Г—А–љ–∞–ї–Є—Б—В–Є—В–µ —Б–∞ –≤–Є–љ–Є–≤–љ–Є
08.12.2008 22:02
–Ш –∞–Ј –Љ–љ–Њ–≥–Њ —Б–µ –і—А–∞–Ј–љ—П –Њ—В –љ–µ–≥—А–∞–Љ–Њ—В–љ–Њ –њ–Є—Б–∞–љ–µ –Є –≥–Њ–≤–Њ—А–µ–љ–µ. –С–µ–Ј –і–∞ —А–∞–±–Њ—В—П –≤ –Љ–µ–і–Є—П, —Й–Њ–Љ —З—Г—П –љ—П–Ї–Њ—П —А–µ–њ–Њ—А—В–µ—А–Ї–∞ –і–∞ –Ї–∞–Ј–≤–∞: "–≤ –Э–∞—А–Њ–і–љ–Њ —Б—К–±—А–∞–љ–Є–µ", "–≤ –Ь–Є–љ–Є—Б—В–µ—А—Б–Ї–Є —Б—К–≤–µ—В" –њ–Њ—Й—Г—А—П–≤–∞–Љ. –Ъ–Њ–ї–Ї–Њ –Ь–Є–љ–Є—Б—В–µ—А—Б–Ї–Є —Б—К–≤–µ—В–Є –Є–Љ–∞, —В–∞ –і–∞ –љ–µ –≥–Њ —З–ї–µ–љ—Г–≤–∞—В. –Я–Њ—Б–ї–µ –≤—Б–Є—З–Ї–Є –њ–Њ—З–≤–∞—В –і–∞ –≥–Њ–≤–Њ—А—П—В —В–∞–Ї–∞.
цитирай
19. анонимен - от ћари€
15.01.2009 21:20
ѕравопис ,правопис но това не е урок по български език възможно е всеки да направи грешка недейте да съдим хората толкоз пресилено променихте даже темата от гол€мото четене премина на правопис Ц всеки има право да пише а който както може да го разбира те дори днешните учителки не могат да пишат правилно аз имам лично наблюдение но си мълча .√ол€мото четене е добра реклама на н€кой забравени книги но който не чете отиде от желание да го запише камерата и да се види по телевизора във вечерните новини .»звинете но аз така ги виждам нещата )))ћари€
цитирай
20. анонимен - до ћари€
25.01.2009 11:13
“и подразни отново ревностните защитници на грамотността - "н€кой забравени книги" - страшно дразнещо е когато ползвате "й" в множествено число.
цитирай
21. анонимен - от ƒи€на
06.02.2009 17:17
ѕривет и от мен! ¬ключвам се за първи път и колкото повече чета коментарите, толкова повече се убеждавам, че в т€х прозира не толкова възмущение, а известна доза за€дливост. ќпитът да се покажем грамотни се оказва автогол. «ащо ли?  оментарът ми е по-специално към младата "чудесно изглеждаща дама". јко имате самочувствието на грамотна, поправете си "пунктќаци€та", ко€то се пише с "”"- пунктуаци€.
 азвам го, защото наистина си личи, че сте интелигентен човек.
Ќе ме обвин€вайте в за€дливост или дребнавост.
цитирай
22. анонимен - време разделно
08.02.2009 14:06
по почти всички форуми и блогове бъка от национален нихилизъм, ниско самочувствие и комплексарщина, че сме българи.ѕисна ми да чета как почти всички стойностни българи са в чужбина /с изключение на »ван  остов/, как сме разкъсвани между турското робство /наричано от н€кои османско присъствие/ и последвалата го десетилетна зависимост от –уси€, безкрайни спорове за това дали сме потомци на траките /и най вече на —партак/, на прабългарите, или на "презрените" слав€ни, за това как ¬еликобритани€ и ўатите са истински държави, а нашата е скапана /това последното май е в€рно, щом не си уважаваме институциите и си промен€ме законите през ден/. » като капак на всичко това пишещите по форумите остав€т впечатлението на безнадеждно жигосани от комунизма /под формата на омраза и фанатизъм/. ј колкото до "¬реме разделно", дори и да е поръчков роман, получило се е нещо много добро, което може да ни представи добре и пред света.
цитирай
“ърсене

«а този блог
јвтор: templar
 атегори€: ѕолитика
ѕрочетен: 3765762
ѕостинги: 428
 оментари: 2648
√ласове: 10559
 алендар
«  ƒекември, 2023  
ѕ¬ѕЌ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031