Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2008 08:53 - Информирано невежество
Автор: templar Категория: Политика   
Прочетен: 62486 Коментари: 175 Гласове:
0

Последна промяна: 08.10.2008 16:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сигурно вече ви е писнало след всяка прожекция на игрален филм за комунизма да ви мрънкам че живеем сред физически убийци и техните потомци на които вежливо пожелаваме "добър ден" и че сме безнравствени кретени, защото не ни пука от този факт.

Днес малко ще сменя ако не мелодията, то поне октавата и ще погледна на нещата по-генерално.
Живеем в информирано невежество.

Още в първата половина на 90-те излязоха десетки мемоарни книги, разкриващи истината за концлагерите на комунизма.

Направиха се няколк десетки забележително добри български игрални филма, които вълнуващо разкриват живота от 1944 докъм началото на 70-те, при това гарнирани с голи сцени на Параскева Джукелова. (Вчера, Сезонът на канарчетата, Изпепеляване, Вампири таласъми, Иван и Александра, Хайка за вълци...)

Забележителната разследваща журналистика на Христо Христов с документи доказа, че:

- Физическият убиец на Георги Марков е италианец с датски паспорт, вербуван от ДС под псевдонима Пикадили и извършил убийството по решение на Пилитбюро. Убиецът е още жив някъде, знае се името и снимката му, както и че през 1989 е почивал в България и е взимал хонорари.

- Комунистическата държава, любима на урбанизираната селска биомаса заради евтиния салам и картите за бунгало с дворцов кенеф "гоцево детство", всъщност на три пъти е банкрутирала напълно. При единият от тези банкрути е продала целия си златен резерв на СССР

- Комунистическата партия умишлено е премълчала за вредното влияние от чернобилската авария и умишлено е изложила цялото население на радиация. Има нещо сатанинско в тържествената манифестация на българските деца под чернобилския дъжд....

 - Комунистическата партия е излислила македонската нация и силово я е налагала на хора с българско самосъзнание.

- Комунистическата партия на държавно ниво е поискала обявената на 22 септември 1908г. за независма България да престане да бъде независима и да се присъедини като 16-та република на СССР
....

Всички тези неща не са тайна, а са публична истина, много достъпна, всеизвестна, набиваща се на очи и търкаляща се пред очите на всеки.  И какво от това? 

.......

Също така всеизвестни и очевидни са истините за олигархията и мафията, факта, че всички до един са били служители на МВР и ДС. 

Също толкова всеизвестни и очевидни са корупцията и далаверите на ДПС - те са известни с конкретни имена, суми и имоти и се случват real-time пред всички, предавани пряко по БНТ

Също толкова всеизвестни са връзките и срещите на елита на БСП с хора от мафията - като започнем от спонсорите и съветниците на Президента на Републиката, минем през приятелите на "регента" Румен Петков... техните престъпления се изтъкват в официални доклади на европейски и световни институции, а не в голословни изказвания на опозицията.

И какво от това? 

Нищо.  Държим се като невежи. Като общност от хора, които не знаят за всички тези факти. За историческите и за днешните. Затова се отнасяме неадекватно и към историята и към настоящето.

Това е информирано невежество. Съзнателен кретенизъм. Умишлено всеки ден правим себе си на идиоти. Сите българи - заедно!


P.S. Препечатки на статията:
http://www.pozvanete.com/malki/svobodni/komentari.pl#

http://www.stranabg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=51100&Itemid=245

http://www.kafene.net/analysis.html


Тагове:   невежество,


Гласувай:
0



1. thomas - Да, писнало ни е...
07.10.2008 09:24
Знаеш ли кога ни писна? Когато разбрахме, че това, за което говориш, не е Истината с главна буква, а просто още една истина - онази на конкурентите на собствениците на дотогавашната истина, която се кълнеше, че е също толкова единствена. Истината на Костов и Софиянски, истината и на оня с мазератито и другите недекларирани коли/имоти/кораби с кафе. И на принципа на лъжливото овчарче, тя олеква заедно с тях. А на който те не са му олекнали... проблемът си е в него.
цитирай
2. ianchefff - thomas,
07.10.2008 09:55
както винаги проявяваш завидни качества в прескачането на истината, в заобикалянето на основната идея на автора, в уеднаквяването и прокарването на някакви твои абсурдни изводи.
цитирай
3. анонимен - костов
07.10.2008 10:09
и аз не бях член на бкп:)
цитирай
4. анонимен - агент сотир
07.10.2008 10:14
и аз не плащах акциза на кафето:)
цитирай
5. thomas - Напротив, ianchefff
07.10.2008 10:16
Хич не я прескачам даже. Само казвам, че явно излезе, че и описаната от автора "истина" не се оказа точно такава, а просто поредната лъжа, която да смени предишната.
цитирай
6. ianchefff - thomas,
07.10.2008 10:26
описаната от автора истина какво смени?
И как го смени?
цитирай
7. gothic - Ех, Томас, Томас.....
07.10.2008 10:30
Ех, Томас, Томас.....
цитирай
8. thomas - :-)
07.10.2008 10:38
Описаната от автора "истина" вече казах какво е. В този смисъл, ако махнем лъжите настрана, какво е казал изобщо авторът? Като гледам, само заглавието му е вярно, и то по съвсем различни причини от онези, които той има предвид. Отнася се за самия него.
цитирай
9. анонимен - Благодаря ти, че си събрал тези И...
07.10.2008 11:01
Благодаря ти, че си събрал тези ИСТИНИ, но за съжаление българският народ е късопаметен и нека не кажа по-силни думи, но така е. След като за пореден път комунистите ще сринат държавата ни, след като за пореден път се задава голяма криза. Не искам да си помисля до какво поредна катастрофа ще ни доведат комунистите и как ще окрадат ВСИЧКО до предстоящите избори догодина, защото ще крадат като за последно, знаейки че след това няма да управляват.
цитирай
10. анонимен - А този thomas нещо не е наясно със ...
07.10.2008 11:04
А този thomas нещо не е наясно със себе си и с мислите си, забравих да добавя. И заради такива като него ще сме един тъп, овчи и късопаметен народ!!!
цитирай
11. thomas - @анонимен 9
07.10.2008 11:05
Извинявай, и американската държава ли я сринаха нашите комунисти? И западноевропейските също? И за срива на азиатските борси ли са виновни!? Тук си живеем в измислена приказка независимо кой е на власт, а провалите се използват единствено с предизборни цели.
цитирай
12. watchtowerman - Не му се сърдете
07.10.2008 11:07
на thomas, византиец, говори и защитава онова, на което са го обучавали преподавателите от Магнаурската школа в Москва.
цитирай
13. анонимен - Thomas, ами за съжаление си прав за ...
07.10.2008 11:08
Thomas, ами за съжаление си прав за тук, в момента не виждам изход, но съм АБСОЛЮТНО убедена, че комунистите са най-лошия избор!
цитирай
14. vmir - templar, на първите демократични избори през 1990г
07.10.2008 11:12
бях наблюдател и няма да забравя как блока на убиеца от лагерите Петър Газдов гласува в червено насред безкрайното синьо море около него. Бил кротък човечец или нещо подобно, дочух. Е, да – потресените бяха много повече от съседите му, но в крайна сметка, стремежът да се запази настоящото удобство надделя не само тогава и там, а през целия ни преход и навсякъде.
Истината за отношението към убийствата според мен е, че държавата, като олицетворение на националното самосъзнание, нито за миг не се опита да съгласува горчивината на спомена за онзи престъпен период с нормите на демокрацията, вместо което цинично прокарваше принципа: “Кой е..л - е..л! Мара вече не е к...а!”, внушавайки с всички средства, че става дума за нещо безобидно, едва ли не пикантно. Така държавата, на дребно и тарикатски, (като един Андрешко) се измъкна от отговорностите си за правовия ред и видяхме в какво се превърнаха правораздавателната ни система и редът в страната.

Историята на прехода ни доказва, че ако за престъплението няма наказание, държавата започва да се разлага, а хората затъват в безверие.
цитирай
15. thomas - @vmir
07.10.2008 11:22
А, много точно го каза това за съда! Замисли се кой го направи толкова безсилен и продажен. Да, едно време хората поне имаха страх и от полицията (тогава милиция), и от съда, и от това, че няма как да се измъкнеш от закона и че не всичко може да бъде купено.

Убийствата... а днес какво, няма ли убийства? Хубави, показни и демократични? Точно за Георги Марков, дето много повече, отколкото писател, е бил агент и на нашите, и на други служби ли ще се учудваме, че е бил ликвидиран? Днес ликвидират за далеч по-малки провинения, нали?

@watchtower
По времето на Магнаурската школа Москва май още не я е имало даже и в дървен вариант...
цитирай
16. gothic - И кое точно е лъжа, томас?
07.10.2008 11:31
И кое точно е лъжа, томас?
цитирай
17. ianchefff - thomas,
07.10.2008 11:32
кажи си направо, че плачеш за бай Тошо и да приключваме с целия драматичен разговор:))
И да те питам, кое точно не е вярно в това, което е написал авторът?
цитирай
18. patilan - Най-хубавото в този блог, е Томас !
07.10.2008 11:40
Просто няма по-добър начин, да се покаже главният 'герой' Съзнателен кретенизъм, селективна реалност и игнориране на ФАКТИ, всичко това точно в първият коментар.

ФАКТИ, Томас, това са факти! Казват, че когато фактите говорят, и Бог мълчи. А ти, типично за школата си, продължаваш да крещиш - Костов, Софиянски !
ФАКТИ Томас, изказвай се с факти. Това не ти е пенсионерското стадо.
Факти Томас, всичко за което говори Темплар са факти, документирани и признаният на кумирите ти, бай Тошо&Co.

За съжаление обаче, резултат няма да има, Томас ще става все по-нагъл в отричането на реалността и фактите, а блогът ще бъде прочетен от 100на най-много.

цитирай
19. ianchefff - thomas,
07.10.2008 11:42
посочи поне едно изречение от текста на атора, което е съвсе-е-ем малко невярно.
Или една дума невярна, ако има...
И отсега да ти кажа, правописните грешки (ако ги има) не се броят...:)))
цитирай
20. palpurina - Добре написано!
07.10.2008 11:45
И какво от това? Дращим по блоговете тънейки в това същото информирано невежество... или по-скоро вежество. Дали определението "умора" не е по-вярно? Хората се умориха дасе борят за себе си, за демокрацията, за свободата на всичко и за своите права. Защото вече значението на всички тези думички е осквернено отново и най-вече от комунистите.
Седнал ми Дмитриевич да ми говори за 100 години независима България. И ми го пускат всяка вечер в прайм-тайма на рекламите по всички частни национални телевизии.
Колко струва образа ти, Дмитриевич? Колко плати на телевизиите? Поинтересува ли се въобще - искат ли хората да те гледат? Искат ли хората точно ти, продажно говедо, да говориш за независимост?
Пълно безочие и наглост!
цитирай
21. ianchefff - palpurina,
07.10.2008 11:49
я, по-спокойно.
ей сега thomas ще ти обясни колко не си права, къде бъркаш и защо!!!
цитирай
22. thomas - :-)
07.10.2008 11:51
Дори и някои от фактите да имат в основата си истина (в което вече смея да се съмнявам, след като виждам кой е участвал в изнамирането на тези факти), поне отношението към тях е определено манипулативно с това, че се опитва да ги представи в изцяло негативна светлина:

1. Убиецът на Георги Марков изобщо не е известно кой е, нито даже от коя страна на тогавашната барикада е бил.

2. Нищо не съм чувал за златния резерв, освен че май точно при демокрацията той прекрати съществуването си окончателно. А от СССР през всичките години сме получавали много повече, отколкото сме давали - доказателство, че е било така, са днешните цени на горивата. Той точно от такива като нас стигна до това положение.

3. Това с радиацията звучи доста налудничаво, не мислите ли? Премълчала, изложила... ебаси цирка. Някой да има данни какво се е случило от това? Аз не познавам пострадали хора. Днешният свят предлага ежедневно аналогични гадости, за които никой не говори, защото са комерсиално угодни. Сигурно само от мобилните си телефони се облъчваме повече за година, отколкото изобщо от цялата авария в Чернобил.

4. Това за македонската нация са пълни глупости. Все едно сега, като ги няма комунистите, македонците са се юрнали да се признават за българи. Напротив - процесите днес са далеч по-неприятни за България, а да не говорим за преструвките, че нямало македонци и македонски език. Само коне с много плътно прилепнали капаци могат да го твърдят. Щом македонците се чувстват македонци, значи са. Точка.

5. А представяте ли си ужаса, че днешните ни демократични управници си дадоха независимостта в полза на влизане в ЕС?! Да виждате някаква разлика, че на мен ми се губи? Да не говорим, че в политически план независимостта ни от 1990 година насам е дадена на САЩ, и то срещу подкрепа в борбата за власт и в пренаписването на историята.
цитирай
23. palpurina - ianchefff,
07.10.2008 11:55
Всеки има право на мнение. Не приемам общи приказки за причина да водя аргументиран диалог.
Общи приказки говорят всички, всеки ден, по всички медии. Ако се вслушате в тях, направо сложете розовите очила и си свиркайте. Пийте си ракийката, хапвайте салатката, подгответе шопарО, слушайте Тони Стораро.... и най-добре въобще не се вясвайте да гласувате на избори!!!
цитирай
24. ianchefff - thomas,
07.10.2008 12:02
единственото, което мога да кажа е, че се радвам, че си нямам рибки в къщи. След тоя твой коментар, щяха да са мъртви вече.
Щото ти изтрепа рибата, ама яко а изтрепа.
Взе хляба на рибарите по родното черноморие за години напред.
Убеден съм, че лошите Костов и Буш, ако научат за тази твоя способност, биха ти завидели искрено.
Все съм си мислел, че човек може да е толкова милиционерски манипулиращ, ама ти наистина си върха.
Сигурен съм, че биха ти намерили място на Позитано 20 веднага. Ще те лапнат като топъл хляб, ама без риба, щото ти я утрепа.
цитирай
25. thomas - @ianchefff
07.10.2008 12:13
С тази реакция само си показваш нивото на облъчване. Не от Чернобил :-)
цитирай
26. kiro - убийства
07.10.2008 12:45
Мразя комунистическия режим и хората от БКП с брадавиците.

Ние сме истински уроди, щом не помним или не искаме да си спомним.

Може би трябва да измре нашето поколение заедно с тези мръсни свини.

Бих убил някой от комунистическите заговорници, като му прегриза гърлото с най-голямо удоволствие.
цитирай
27. анонимен - за 22#3
07.10.2008 12:55
по т.3 - радиацията - баща ми работеше в централата. Въпреки, че са били наясно, е имало забрана за изнасяне на информация цели ДВЕ СЕДМИЦИ тук (докато се съгласува решение с Големия), а преди това руснаците мълчаха ЦЯЛ МЕСЕЦ, за да не се всява смут и паника сред населението.
Виновни са: за времето през което мълчаха, за трагичната съдба на толкова много хора, за това че нямаха доблестта да си признаят НАВРЕМЕ, че всичко това се дължи на човешка грешка в резултат на тъпите им експерименти.
Гледала съм филма за Припят десетки пъти и други документални не много показвани и всеки път се потрисам..
И ти го намираш за "налудничаво" ..за "ебаси цирка", както казваш?!...
В същото време Правителството тръбеше, че плодовете и зеленчуците са ОК, че млякото е ОК и други разни успокоителни "истини", докато в същото време те самите са си набавяли храна и вода от други источници, на която са правили ежедневни проби. Знам това от хора, които са го правили.

Много добре си спомням как ни съобщиха новината за аварията. Единият от англичаните, които ни преподаваха ни събра и ни каза: "Станала е авария в Чернобил" (бях на 15) - беше доста шокиращо за всички ни. Трябваше да го чуя и от баща ми около месец по-късно в къщи, за да го повярвам. Цинично е, че това беше крито толкова време. И нямам друга дума за това освен геноцид..
Шокиращото в случая беше, че един чужденец беше много по-информиран от нас и беше някакси по-загрижен отколкото тъпата ни държава.
Това че не познаваш пострадали хора, не значи че няма, защото съм виждала статистики за рязко повишаване на абортите и бум на алергии и и други заболявания около 5 години след аварията. И това продължава и сега..
И въпреки че степента на безопасност беше значително подобрена под натиска на Европа и различни организации, все още липсата на прозрачност стряска и поражда съмнения..все още много истини се филтрират..

Ех Томас, щастлив щраус си ти..
цитирай
28. iadosan - thomas,
07.10.2008 13:01
Много си зле!
Ама много!
Ти не си чувал и не познаваш - значи не е истина.
Ти си демагог. От добрата стара комунистическа школа. Облъчен необратимо и облъчващ - ако има някой толкова прост и луд, че да те слуша и да ти вярва.
Гърбавия гроба го оправя.
цитирай
29. анонимен - Сполука за България! Да спрем разрухата!
07.10.2008 13:04
Другарят Томас беше на своя боен пост и даде достоен отпор на манипулациите на самозваните псевдодемократи, купени с доларите на империализма. Очакваме в социалистическото съревнование да се включат другарят Наком и подкреплението от Кутловица (Михайловград).
цитирай
30. iadosan - thomas,
07.10.2008 13:09
Кой е участвал в изнамирането на тези факти?

"... непроучените до момента в тази посока архиви крият такива шокиращи факти, че разрушават с гръм и трясък всички митове за близкото минало.

Ключово в това отношение се оказа проучването на следствено дело на Главна прокуратура за икономическата катастрофа, известно като дело №4/1990.

То е най-мащабното разследване в историята на България, близо 1200 тома е и е изследвало последните 30 години от 45-годишното управление на компартията.

Освен, че съдържа най-секретната документация за управлението на икономиката, в него се намира и нещо,
което не може да бъде открито в никой друг архив:
показанията на целия партиен, държавен, банков и стопански елит, управлявал преди 10 ноември.

В тези показания онези, които са създали системата по съветски образец и със съветска помощ и са я управлявали толкова години,

признават нейната несъстоятелност и краха на икономиката при комунизма.

А тези изводи са много важни от историческа гледна точка,

защото това са всъщност най-автентичните ПРИЗНАНИЯ, ДАДЕНИ ПОД КЛЕТВА, които българското общество не чу след промените.

Напротив, в повечето си публични изяви, в мемоарите и спомените на най-ключовите политически фигури и икономически ръководители от онова време, са казани и написани НАПЪЛНО НЕВЕРНИ НЕЩА, КОИТО ДНЕС СЕ ОПРОВЕРГАВАТ НЕ САМО ОТ ДОКУМЕНТИТЕ НА САМАТА СИСТЕМА, НО И ОТ ПОКАЗАНИЯТА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ РЪКОВОДИТЕЛИ.

Това е причината новите разкрития да се посрещат от някои среди с известен „вой“, просто защото те разбиват още един мит за комунизма и фактите са особено нелицеприятни за наследниците на компартията."

Из интервю на Христо Христов, автор на "Тайните фалити на комунизма".

http://epochtimes-bg.com/2007-02/2007-12-21_12.html


Информацията наистина е много.
Но много са и такива цинични демагози и манипулатори като thomas :(
Те пак са тук. Те никога и никъде не са отивали :(
цитирай
31. ianchefff - thomas,
07.10.2008 13:12
повтарям си въпроса:
посочи поне едно изречение от текста на атора, което е съвсе-е-ем малко невярно.
Или една дума невярна, ако има...
И разбира се, правописните грешки (ако ги има) не се броят.

iadosan,
такова им е разсъждението и за Бога. Щом не го виждаме, значи не съществува. Хитро са го измислили, спор няма.
цитирай
32. анонимен - Да,
07.10.2008 13:19
определено Христо Христов е възмножно най-достоверния източник на инфромация. Мисля да го цитирам ден и нощ.
Между другото аз също не познавам никой пострадал от Чернобил
цитирай
33. iadosan - tlnet,
07.10.2008 13:22
По-добре цитирай направо дело №4/1990.
Между другото аз познавам много пострадали от Чернобил.
цитирай
34. ianchefff - тлнет,
07.10.2008 13:26
гледал ли си филма за Припят?
Ако отговорът ти е "да", защо пишеш глупости тогава?
Ако отговорът ти е "не", тогава го гледай и пак ела да обясняваш кого познаваш.
Да те питам, понеже си много умен, мен познаваш ли ме?
Не, не ме познаваш. Но това не значи, че ме няма.
цитирай
35. анонимен - Янчефф,
07.10.2008 13:32
не съм гледал филма за Припят, но със сигурност съм гледал и чел много повече от теб за Чернобил по една или друга причина.
Факт е, че ти не си от най-интелигентинте парчета, затотва ще ти разшифровам какво имах предвид с коментара си :

Янчев, с коментара си имах предвид, че не съм срещал никой със заболяване директно свързано с аварията в Чернобил тук в България . Естествено, че в Припят и куп други градове в Украйна е пълно с мили хора носещи последиците на тази трагедия.
Също така по никакъв начин не отричам съществуването на пострадали хора и тук, в България. Просто казвам, че не съм срещал такива.
Надявам се сега да успееш да ме разбереш :-)
цитирай
36. ianchefff - тлнет,
07.10.2008 13:37
радвам се за теб.
Опитваш се да се измъкнеш леко нескопосано, което е странно за твоята революционна столична натура.:))
От всичко казано и написано от теб тук и навсякъде другаде из блога, интернет, космоса и т.н., от само себе си се прави внезапния и логичен извод, че казваш точно това, което каза: че не познаваш пострадали от Чернобил, следователно няма пострадали от Чернобил.
Хитро, но неуспешно.

Освен това си по-интелигентен от мен, не си срещал пострадали от Чернобил, не си срещал извънземни.
Така че ти си един щастлив блогер.
Надявам се, че ме разбираш правилно.:)))
цитирай
37. анонимен - Янчев,
07.10.2008 13:41
радвам се, се си запознат толкова добре с творчеството ми. Очевидно е, че ме четеш всяка вечер преди лягане. За съжаление аз не мога да кажа същото за теб.
Разбира се няма да влизам в дискусия в теб, защото си слаб противник и не ми е много интересно :-)
цитирай
38. gantree - :))
07.10.2008 13:50
Томас, давай по-смело. Знаеш добре, че си способен да забиеш флагчето и още по-далеч от това ниско, до средно ниво, на което се представяш за момента. Кажи сега нещо хубаво за електрификацията и индустриализацията на нацията, или за Тошо и двете "Българии", дето е построил. Или пък за нещо по твой избор. Жокер не ти трябва.
:))
цитирай
39. lambo - Да си чувал за т.н. "АВТО-ЦЕНЗУРА"
07.10.2008 14:04
Това е най-лошият навик от онова време ...
цитирай
40. ianchefff - тлнет,
07.10.2008 14:08
да те "чета" е силно казано.
По-скоро веднъж седмично те преглеждам.
И в двата смисъла:)))

thomas,
повтарям си въпроса:
посочи едно едничко изречение от текста на атора, което е съвсе-е-ем малко невярно.
цитирай
41. watchtowerman - Те,
07.10.2008 14:10
пострадалите от Чернобил не се срещат, защото са в ГРОБИЩАТА. По-важното е, че ТЕ очакват с нетърпение онези, които така искат да се срещнат с "потърпевши от Чернобил", ала досега не са успяли. Ама няма да чакат дълго...
цитирай
42. thomas - @ianchefff
07.10.2008 14:15
Не съм прав. Вече познавам жертви на Чернобил. Примерно няколко от пишещите тук. Ако не е Чернобил, просто не се сещам какво друго е могло да ви облъчи толкова силно, че да спрете да възприемате.

Хайде сега да попитам, трябва ли да повторя всичко, което казах, за да успееш да видиш, че се съмнявам ако не в истинността, то в НЕГАТИВНОСТТА на всичко казано. И че не може да ми отрича някой нещо от миналото, когато сега прави аналогични неща, само че в полза на други "партньори". Трябва някакъв срам да изпитва поне като го прави.

Да, шпионите се избиват навсякъде по света - това е ПРАКТИКА и няма как да бъде определяно като престъпление, защото е част от правилата на играта. В този смисъл е признак на чиста партизанщина, когато казваш "ама те убиха нашия шпионин". Вие пък сте убили техни.

Система по съветски образец? Това също ли беше белег за някакво престъпление? Съветския образец, ако не се сещате, е бил просто един от двата съществуващи тогава образци. Очевидно все един е трябвало да загуби, нали? Левски като падне (нали това е отбора на сините, само затова го давам за пример), нали не му обявявате футболистите за престъпници и да не ги допускате повече да играят футбол?

Ядосан, сещаш ли се колко смрад може да излезе, ако се разгледа как се управляват "предприятията" в днешно време? Пред днешните митническо-партийни далавери (много от тях свързани с "демократичното" управление, изпълненията на някогашните партийци са направо аматьорски по мащабите си.

Както в САЩ има вече обратен расисъм, така тук успяхме да развием някакво безумно демонизиране на миналото си. Стига се дотам, че хора, които не са живели и един ден преди 10 ноември, дават мнение за това колко ужасно е било тогава. А и такива, които са живели, като облъчени от Чернобил предпочитат да помнят само лошото, защото още тогава така ни убеждаваха - че не трябва да го забравяме, за да не се върне то никога.
цитирай
43. thomas - @41
07.10.2008 14:24
Добре бе, как стана тая, че точно след Чернобил (на който не съм обръщал никакво внимание), бях дори в казармата и ходех на куп полеви учения и на никой нищо не му се случи - нито тогава, нито след години. Жертви на Чернобил в България определено може да се каже, че ако има, те са много по-малко, отколкото на движението по пътищата, за което никой не е обвинен като престъпник. А и много им е рано да са измрели, защото ако имаше измрели, трябваше да има и много болни, пък то и такива няма. За разлика от жертвите на тютюнопушенето, за което също не виждам някой да търси политическа вина.
цитирай
44. haralanov - Здравейте
07.10.2008 14:26
Написаният от вас текст е едно от малкото смисленни неща,които съм чел от доста време насам!Поздрави!!!
цитирай
45. iadosan - thomas,
07.10.2008 14:27
"Ядосан, сещаш ли се колко смрад може да излезе, ако се разгледа как се управляват "предприятията" в днешно време? Пред днешните митническо-партийни далавери (много от тях свързани с "демократичното" управление, изпълненията на някогашните партийци са направо аматьорски по мащабите си."

Сещам се.
Логично е.
Някогашните партийци, които и днес са в "демократичното" управление (или дечицата им) от аматьори са израснали в професионалисти.

Само ЦСКА! (нали това е отбора на червените, само затова го давам за пример)
:)))
Ееех, Томасе, Томасе....
цитирай
46. suffice - Целият проблем е, че, за разлика от ...
07.10.2008 14:32
Целият проблем е, че, за разлика от останалите представители на комунистическия блок, в България се осъществи един абсолютно изкуствен мирен преврат, като кадрите, които тогава са били зад кадър останаха по местата си, за да дърпат конците и да трансферират източените пари обратно, но този път директно в техните джобове или в касите на глупавите и манипулируеми спортисти, които сега се зоват бизнесмени. Решението бе един насилствен преврат с много жертви и прочистване на цялата схема от доносници и агенти!!!
цитирай
47. gantree - @ thomas
07.10.2008 14:36
Томас, не съм от върлите фенове на Георги Марков, но съм прекрасно запознат с всичко около него. Той не е бил "шпионин" на нито едно разузнаване. Дори старите куки от бившата ДС никога не са твърдели нещо подобно на това, което ти твърдиш по адрес на Марков.
И все пак - на кое разузнаване е бил "шпионин" Марков?
Кажи ми, наистина ми е любопитно да науча.

За "демонизирането на миналото" не те разбирам. Да не би да искаш да кажеш, че периодът 1944 - 1989 не е бил "демоничен"? Кажи ми, моля те, нещо добро, което ти лично си спомняш от времето преди 1989 година?
цитирай
48. анонимен - И все така
07.10.2008 14:37
До края на света. Автора да добави към "комунистите",
които са виновни за всичко, което ни се случва и
"демократите", "царистите" и идващите "бойковци", защото всички са "от един дол дренки".
Другите /колко и малко да са / които "не сме от тях" какво правим? Стоим, гледаме,блеем и правим"мъдри" анализи. И какво от това? И до кога? До края на света....
цитирай
49. ianchefff - анонимен 48,
07.10.2008 14:42
точно това е проблема.
Че за теб "всички са "един дол дренки".
цитирай
50. анонимен - и все така /2/
07.10.2008 14:43
Спим, после ядем и серем, после пак спим, ядем и пак серем. И какво от това? И до кога? До края на света....
цитирай
51. thomas - @gantree
07.10.2008 14:51
На баба ти фърчилото. Хайде ми обясни как така един не особено известен по онова време писател кара лъскава западна кола, живее много добре и се радва на любовта на Партията, без да е неин шпионин. От всичко, което му се позволява да прави тогава, личи, че човекът си е вътрешен. А само преди няколко дена по синьото Дарик радио слушах много компетентно интервю за ДС от вътрешен човек, в което той твърдеше, че Георги Марков е бил човек и на британското разузнаване. Не знам защо, но тази версия ми звучи доста по-логична от онази за писателя-дисидент. А ти на коя версия вярваш - всички знаем. Но само едно не разбираш - че и едното, и другото са само версии. И или никога няма да станат факти, или поне няма да е по наше време.

От детството си (завършило точно преди 1989 година) си спомням предимно хубави неща. Учехме, играехме, състезавахме се, растяхме. Усещането ми за комунистическите глупости като чавдарски и пионерски връзки и различни видове събрания не беше положително, но не бих казал, че в тези неща имаше и нещо чак толкова натрапчиво. Проблемите ми с властта се изчерпваха с един разговор с цивилно ченге пред американското посолство (за който вече съм разказвал тук), където бях отишъл заедно със съученици да взимаме книги от библиотеката. В семейството ми (според мен мъдро) не са ме занимавали с това колко по-висок старт съм можел да имам, ако комунистите не са били на власт (защото дядо ми е бил "капиталист" с няколко магазина и къща), ами са ме посветили само в текущата ситуация и нейните правила (в най-добрия им смисъл - че всичко в живота зависи само от моите способности и усилия да ги реализирам). Защо, ти от твоето детство имаш само лоши спомени ли?
цитирай
52. анонимен - Достатъчно е единствено да отворят ...
07.10.2008 14:52
Достатъчно е единствено да отворят прословутите досиета, или поне това което е останало от тях, за да се осъзнае напълно дебилния театър, който се разиграва през последните 20 години. Защото този акт щеше да спести доста от него.
И докато това не се стори, този филм ще върви в България отново и отново...
Изумявава ме овчедушието на хора, които не се интересуват да научат кой, как и защо им е причинил това и жестоката безнаказаност настанила се вече като норма в това бездушно общество.
цитирай
53. thomas - @52
07.10.2008 14:57
Изобщо не е това. Няма никакъв дебилен театър, просто така изглежда целият свят. В него почти никога не управляват точно тези, които на хората им се струва, и те почти никога не искат нашето добро, както ни се струва, че трябва да правят. Може да е песимистично, но е факт. Театърът е именно в това, че едните се опитват да изкарат другите лоши, а те са същите. Цялата борба всъщност е едно СДС (Стани Да Седна, както хитро го бяха измислили комунистите - признавам им го) :-)
цитирай
54. ianchefff - thomas,
07.10.2008 15:09
ти явно си Единственият, Който знае тайните на живота.
Защо не се кандидатираш за президент?
Или Премиер?
Да те питам, интересно ми е, откъде имаш сили да измисляш толкова много глупости?
цитирай
55. gantree - @ thomas
07.10.2008 15:09
Тоест - нямаш никакви факти за твърдението си по адрес на Марков. Факти за неговото "шпионство" нямаш никакви, но убедено го твърдиш. Какъв е онзи човек, който твърди нещо само върху нечии предположения, без да разполага с никакви факти, според теб? Ти това, фактите, наистина ли за нищо ги нямаш?

За детството ти не помня да съм те питал. Всички сме били деца, само че аз те питах не за детството ти, а за - повтарям - "нещо добро, което ти лично си спомняш от времето преди 1989 година". Само това ли е, че тогава си бил дете, което нищо не разбира? Ако е само това, учуден съм. Още повече като гледам, че и досега все още нищо не си разбрал.
цитирай
56. анонимен - Gantree е по-глупав даже и от Янчев.
07.10.2008 15:13
В никакъв случай не искам да ставам адвокат на Томас, но за пореден път доводите му звучат в пъти по-убедително от "стига си говорил глупости" на Янчев или адски неостроумните заядливи коментарчета на Gantree.

цитирай
57. анонимен - ами не,
07.10.2008 15:14
не ми е писнало и няма да ми писне. нито ще спра да правя същото - при всеки повод да обяснявам, че комунизмът е най-голямото зло, сполетявало някога човечеството.
цитирай
58. suffice - до ianchefff
07.10.2008 15:17
В никакъв случай не искам някой да си помисли, че се явявам защитник на комунизма и прокламираните идеи, тъй като съм на 23 години и за мен комунизмът е мътен спомен, по-скоро свързан с усещания на обонянието, отколкото на съзнанието, но искам да попитам нещо ianchefff. Както във възникналия дебат, така и в някои твои статии ми е направила впечатление силната ти омраза към комунизма и почти патологичното ти възхищение и изумление от вожда Костов. Та, мисълта ми е дали това се дължи на личностни недостатъци и съответно придобивки в двата различни периода и ако не, би ли ми обяснил на какво се дължи това благоговеяне към този нагъл циганин и лъжец, с по-скоро тъмносини венци, отколкото възгледи??
цитирай
59. ianchefff - теленет,
07.10.2008 15:22
важното е, че ти си най-умният, най-красивият и най-четеният блогер на света.
)))))))))

суффице,
за негативното ми отношение към комунизма трябва да обяснявам много, а съм писал доста, така че не мисля да се повтарям.
Явно си чел/а какво съм писал по въпроса и явно не си го разбрал/а.
Нямам патологично изумление към Костов и него смятам за вожд. Просто мисля, че е един от малкото свестни политици в днешно време.
И още нещо: това да раделяш хората според раса и цвят на венците е безумно тъпо, безобразно и говорещо за липса на култура, образование и т.н.
цитирай
60. palpurina - Янчеффф
07.10.2008 15:28
Зарежи ги! Има ли смисъл да обясняваш и да говориш. Комунистите разчитат именно на късата памет или на липсата на такава (визирам Суффице), за да привличат млади привърженици. Именно това е едно от посланията на Темплар, мисля. За липсата на култура и познания. Достатъчно познания, за да направиш трезва преценка кое е добро и кое е зло.
Трябва ли да минем през историята отново, за да се вразумят младите социалисти/комунисти? Аз лично не желая. И ако на следващите избори се сбъднат страховете ми, тогава ще замина. Някъде другаде, само да не съм сред пасмината...
цитирай
61. gahan11 - Изчетох всички коментари. Малко ми ...
07.10.2008 15:29
Изчетох всички коментари. Малко ми стана тегаво вече, доста сте пописали. Много нападате Томас, а повчето от вас не сте прави. Не може да сравнявате комунистическия режим и геноцид с днешни дни. Днес нищо не може да се съпостави с комунягите. Днес всички са едни и същи. Искам да ви попитам вас, които нападате Томас, от партиите на които симпатизирате колко от членовете им са бивши и настоящи агенти на ДС. Повечето неща, за които спорите са излишни и само си захранвате егото и мерите пишките. Днес и едните и другите се хранят на една и съща маса и делят едни и същи животи. А вие си спорете кой какъв е. И не виждам как комуниститите или там, които и да са управляват неправилно и карат страната ни до криза и т.н. Комунягите в момента управляват крайно дясно, с 4 милр. бюджетен излишък, което прави някъде, не знам, може би около 10% от БВП. Може би най-ниският плосък данък от цяла Европа, един от най-високите ДДС, стабилна фискална политика иделана за всички компании, все мерки иделани за инвестиционна среда. Проблемът идва от човешкият фактор. Съд, прокуратура, комисии, всякакви други институции, в които хората ни ебават мамамта със своите човешки черти: хитрост, алчност, злоба, завист, егоизъм и т.н.Това не е до комунизъм или социализъм или както казваха големите като бях малък, капитализъм. Така че оставете Томас на мира, той си има своя поглед и за мн неща е прав, според мен. Тук искам да подчертая, че съм абсолютно против комунизма и тоталитаризма, просто искам да кажа, че не трябва да се използват за сегашен популизъм
цитирай
62. анонимен - thomas,
07.10.2008 15:33
Напротив, точно там е заровено кокалчето. Там е същината на проблема. Там се коренят всичките им вражди и взаимоотношения, които не спират да развяват пред очите ни. И които, с такава съпротива и самоубеденост се опитват да омаловажат..защото са важни.
цитирай
63. suffice - Това за венците го казах, за да за...
07.10.2008 15:34
Това за венците го казах, за да затвърдя негативното си отношение към посочения персонаж, който несъмнено е много интелигентен, но и не по-малко манипулативен, а и не смяташ ли, че заключението за "липса на култура, образование и т.н." на базата на едно изречение, води до същите изводи.
цитирай
64. suffice - palpurina
07.10.2008 15:37
Хм, palpurina, откъде съдиш на кого съм привърженик по думите ми, а и буди интерес какви спомени имаш ти от висотата на твоите титанични 29 години??
цитирай
65. gahan11 - ianchefff,
07.10.2008 15:40
"Нямам патологично изумление към Костов и него смятам за вожд. Просто мисля, че е един от малкото свестни политици в днешно време."

Не исках да взимам отношение и страна, но това ме изуми.Не знам в кой свят живееш и какви среди обитаваш. Интелигентен човек си.Как можа да го напишеш това, не знам. Обвиняваш Томас за много неща, но виждам че ти си точно от тези хора, които не искат да прогледнат. Този индивит, за който говориш не е добре с главата. И знаеш ли... при мен в моята свера на работа има един лаф, който много често използваме: "Това, което Костов може да ти направи, никой друг не може"
цитирай
66. palpurina - Суффице
07.10.2008 15:45
Имам и спомени и род и съзнание!
А младите социалисти нямат. Нямат нищо, освен лоши обноски и утвърден соц манталитет.
цитирай
67. gantree - @ gahan11, коментар 61
07.10.2008 15:51
За пишките и за геноцида май няма смисъл от коментар.
Крайно лошо впечатление обаче ми направи мнението ти, че "комунягите в момента управляват крайно дясно, с 4 милр. бюджетен излишък" и т.н. Оставам с впечатлението, че надвземането на пари от данъкоплатците според теб е не просто дясна, ами дори крайно-дясна икономическа политика. Не знам откъде си останал с това разбиране, но мога твърдо да те уверя, че грешиш. Безсмисленото увеличаване на данъци и надвземането на пари от държавата над предвидените от самата нея в бюджета за съответната година и последващото им разпределяне по преценка на неясна група критерии е стопроцентова лява политика, да не казвам и крайно-лява.
Само един пример ще ти дам, за да прецениш сам - в бюджета за настоящата 2008 година Орешарски е заложил цена на петрола в размер от 68 щатски долара, при положение, че към момента на съставянето и приемането на бюджета в края на 2007 година цената му на международните пазари е вече 90 щатски долара, тоест - почти 25% по-висока. Ти лично би ли доверил на такъв човек, който директно ти надписва сметката с такава "погрешна" преценка управлението на личните ти средства? Съмнявам се. И какво дясно има в това надписване? Нищо.

Прочее, повече за бюджетните излишъци можеш да погледнеш тук, ако искаш
http://dimitarbachvarov.com/?p=3

Поздрави.
цитирай
68. thomas - @palpurina
07.10.2008 15:52
А съмнение, че този род може да ти е насадил изкривени спомени и формирал изкривено съзнание, за да ти представят миналото по малко нереален, но по-красив начин? Такова нещо имаш ли?

@gahan11
Тук и аз искам да подчертая, че по никакъв начин не си мечтая за комунизъм или тоталитаризъм. Само показвам очевидното - че и това, което го смени, не е за хвалене. И причината не е в никакви комунисти, а само в това, че всички тук са българи. Точно както в оня виц за пътя от летището на Тел Авив към града, на който имало голям транспарант "Здесь все евреи".
цитирай
69. suffice - palpurina
07.10.2008 15:54
не знам за младите социалисти, нито ме интересува, но ти явно имаш сериозни наблюдения, но винаги ме е изумявало как децата на едни от най-отявлените партийни членове и борци за комунизма са най-големите антикомунисти в днешно време. дано в твоя случай не е така ;) само да вметна, че дядо ми е лежал в белене за приказки срещу бай тошо и абсолютно не одобрявам този строй, но не изпитвам неистова омраза, тъй като не съм промит от измислените пропаганди на облагодетелстваните след 89-а като въпросния Костоффф, които са пионки на партийната управа от времето на комунизма..
цитирай
70. palpurina - Томас
07.10.2008 15:55
Има история, книги, достатъчно информация. Нека да съм прочела повечко от други хора!
Не виждам смисъл от този вербален дуел.

Бъдете здрави и мислете трезво за бъднините на родината ни!
цитирай
71. palpurina - Суффице
07.10.2008 15:57
За теб същото като горното пожелание!
А дядо ти дано е жив и здрав - помоли го да ти разкаже нещо повече! Защото живите свидетели са най-ценни!
цитирай
72. suffice - palpurina
07.10.2008 15:58
бях останал с впечатлението, че си малко по-интелигентна, но започвам да се съмнявам. как можеш да говориш за исторически книги за период, от който не са минали поне 50 г., а още повече и да се правят равносметки от това.. леко хумористично звучи, не мислиш ли?
цитирай
73. thomas - @palpurina
07.10.2008 16:01
Да не знаеш колко е лесно в едни книги и документи да не пише истината... бих те разбрал. Ама не може да си чак толкова наивна! :-)
цитирай
74. анонимен - никога не е имало комунизъм и никога ...
07.10.2008 16:17
никога не е имало комунизъм и никога не се е говорило,че сме били комунистическо общество.Спрете с преиначаването на историята. Развито соц. общество -да,диктатура на пролетариата-да, но друго-не.Попитайте Костов той го е преподавали ще Ви просветли.Колкото за Г.Марков-оставете го да почива в мир.Той знае какъв е бил и как в онези години безпрепятствено е пътувал до загнилия капиталистически свят.Да спрем да живеем с миналото,а да се огледаме какво ни чака сега.Има ли на кого да повярваме,защото ни чака ужасно съществуване.
цитирай
75. gahan11 - gantree,
07.10.2008 16:18
Нямам намерение да споря с теб за макрорамката ни. Всеки човек има различен поглед и теория относно икономиката. Ще трябва да поясня обаче някои икономически следствия, за които явно не се сещаш. Бюджетът се пълни от няколко вида данъци. ДДС е данък, който плащаме само ние, физическите лица. Както вече казах, един от най-високите в Европа. Тук не виждам нищо социално и ляво. За големите играчи корпоративния данък е 10% и е плосък. Тук също не виждам нищо ляво, а напраотив-крайно дясно. Патентите, до колкото знам също не са тежки за тези, които ги плащат. Най-тежко усещат данъчната тежест нормалните хора, които плащат високо ДДС, ДОД, който няма никакъв смисъл, здравно осигуряване, което лично аз никога не съм ползвал и т.н. Кажи ми, какво плаща една голяма фирма с огормен оборот и печалби? 10% корпоративен данък.
Както знаеш ние нямаме ЦБ, а имаме Паричен съвет. При този вид управление, бюджетния излишък е абсолютно задължителен. Той е и единствения ни буфер за дефицита по текущата сметка. Ако го няма, валутата ни няма да има стойност и инфлацията ще ни погази. До колкото знам сега около 1 млрд ще бъде похарчен. По-голямата част ще отиде в инфраструктората, която е жизнено важна за икономиката ни и по никакъв начин не удря рамо на инфлацията. Не виждами нищо ляво в тази политика. То и няма как малка и непродуктивна икономика като нашата да е социална.Гледам макроикономически на нещата и по никакъв начин не заставам зад корумпирани политици и партии.
цитирай
76. анонимен - Е, помним, имаме ли избор?
07.10.2008 16:22
И аз имам спомени, имам си и род, познавам и фамилната история, въпреки че съм на 29.
Помня историята за чичото на баба ми, който на 24 години е върнат в затворен ковчег от полицията в Стара Загора, със забрана да се отваря. Близките, обаче, отворили ковчега. Видели са момчето вътре - с избодени очи, с одрязани уши и побеляла коса.
Годината е 1943.
Помня и историята на неговия роден брат. Застрелян е като куче две седмици преди абитуриентския си бал при опит да пресече границата с Гърция. Бил е само едно хлапе и е застрелян с още няколко такива хлапета. Следват изселвания на близките и т.н. екстри.
Годината е 1947.
Смятам, че е нужно да помня и двете фамилни истории. Но България е малка. Сигурна съм, че в родовете на всички нас има и от първата история, и от втората. Постоянно се пресичат пътищата на убийци и жертви, които стават убийци, за да станат после пак жертви. Докъде ще я докараме така? И има ли смисъл?
Когато след 9 септември 1944 г., отиват при прадядо ми и му казват: Знаем кой е убиецът на брат ти, искаш ли да ти кажем, а ние ще му отмъстим? Той отговаря: Не, не искам да знам. Ако ще му отмъщавате, няма да е от мое име. На никого не искам да мъстя.
цитирай
77. usandthem - защо никой не коментира
07.10.2008 16:24
това,което е написал автора? Може би защото комунистическите престъпления са безспорни и доказани? Вместо това томас и компания ни убеждават колко хубаво било тогава и колко лошо е сега,когато лошите демократи сложили краят на хубавия живот. Само че "демократите" нямат нищо общо с вътрешнопартийният преврат на 10ноември,когато децата и внуците на комунистическата номенклатура поеха щафетата . Какво се промени-БКП стана БСП, ДС стана ДАНС,фамилиите на тези,които гледаха строго от стената отново управляват,червените шамани обявиха края на прехода преди изобщо да е започвал.Та като ми говорите за "сега",не ме убеждавайте,че то е създадено от лошите антикомунисти, то просто е следствие на "тогава", на онзи мрачен период от историята ни ,когато бяха извършени престъпленията ,за които пише автора.И ако има малоумници,които да наричат този период прекрасен и сигурен,спорът става излишен и се налага да викаме санитарите.
цитирай
78. iadosan - thomas,
07.10.2008 16:29
"И причината не е в никакви комунисти, а само в това, че всички тук са българи."
Вече мислех, че този път си се отказал да изречеш най-дълбинното си убеждение.
Не ти е точен паралелът със "Здесь все евреи".

Иначе стилът ти на мислене е изцяло комунистически.
За съжаление на младите това просто не може да бъде обяснено. Не става въпрос за политическите възгледи, оценката за бюджетния ни излишък , кой е по-червен от най-синия и т.н.
А за това по какъв начин един комунистически мозък може да бъде "в пъти по-убедителен" .
цитирай
79. thomas - @анонимен 77
07.10.2008 16:29
Най-умното от всички коментари, написани по-горе. Точно това е и моята позиция. Но не... те искат за всичко някой да им е виновен. Много пъти съм казвал защо...
цитирай
80. gahan11 - usandthem,
07.10.2008 16:33
Не виждам нещо да се е променило. Те пак същите фамилии комуняги си управляват. Всички икономически групи, всчики престъпни гупировки, целия трафик се управлява от тях, както и всички партии. МВР е министирество, което изцяло движи нещата на бишите и сегашни големи комуняги. Не знам защо продължава това дерзаене. Няма оправия с това, ще трябва да си го търпим за съжаление
цитирай
81. kiro - ъ-ъ
07.10.2008 16:36
цитирай
82. kiro - ъ-ъ
07.10.2008 16:36
цитирай
83. iadosan - анонимен 77 ,
07.10.2008 16:56
В цял свят са приравнени зверствата на фашизма и на комунизма (на който повече му харесва - на социализма).
В България фашистите след 9 септември 1944 са заклеймени за техните зверства и не са допускани до "народната" власт, а комунистите след 10 ноември 1989 ?
А на това какъв е смисълът? Докъде ще я докараме така?
Донякъде вече сме я докарали. До твърдения от сорта: "Не знам защо продължава това дерзаене. Няма оправия с това, ще трябва да си го търпим за съжаление"

Теоретически имаме избор. Отваряне на всички досиета и абсолютна лустрация - за всички, заемали поне някаква най-дребна ръководна длъжност в БКП и ДКМС.
Но де го това Народно събрание, което би приело съответните закони?
цитирай
84. suffice - iadosan
07.10.2008 17:20
защо си мислиш, че в тези досиета е останало нещо съществено?
цитирай
85. nueno - Проблемът не са комунистите; не ...
07.10.2008 17:28
Проблемът не са комунистите; не бъркайте понятията. Проблемът са гадовете. Обобщени наречени така. Това са хората на които не им пука какво става с останалите, стига те да са добре. Това са хората, които изкарват пари от чуждото нещастие, от чуждия глад, от чуждото невежество, това са хората които те убиват защото има шанс да им се изпречиш на пътя. Това са хората, чиито пари "винаги са на власт". Тогава времето е било такова и са се наричали комунисти. Продали са държавата, сигурно е вярно - направили са много гадости - със СИГУРНОСТ е вярно - но не са действали така водени от някаква светла идеология и от собствените си убеждения - просто са действали в защита на собствените си безскрупулни интереси. И ако въобще ще вдигаме кръстоносен поход срещу някого, нека не е защото е носил червено или синьо или жълто. Нека е заради злото и несправедливостите, които са сторили...

В тази връзка - ние дори не ги знаем "кои" са. Имаме някакви публични фигури, които са параван за влиятелните хора, намиращи се зад тях. Повечето, да не кажа всички, истински лидери са в сянка, точно където и трябва да бъдат де. Догановци, Станишевци, Костовци, Божковци и други популярни фамилни имена са просто спектакъла. Данни и информация за другите хора е необходима - имена, адреси, собственост, фирми, банкови сметки, деяния, връзки. Само дето никой няма достатъчно смелост да се захване с "мафията" - защото ръцете й са дълги и наказват лошо. "Що ми е да ритам срещу ръжена, като мога да се продам по-лесно?"

И кажете ми - вие като имате семейства и близки - ако разкриете престъпление и можете да свидетелствате, обаче преди това ви пребият когато се опитате, а после изчезнат родителите ви или децата ви - какво точно ще направите? Ще свидетелствате? Да бе...

Държавата фалира не защото е бедна, а защото е зле организирана и не използва ресурсите си ефективно. Ние нямаме богата държава, но имаме богата прослойка хора, която се възползва от кажи-речи всички държавни процеси. На въпросната обаче не й пука особено от нещата дето стават с по-обикновените хора и се урежда себе си. Съответно оттам надолу всеки по хранителната пирамида се спасява, като всеки бръква във все по-плитката каца с мед. За бога, всичко в България става с приятели и познати. Не се ли досещате защо? Връзки тук, връзки там. Почти никъде и почти нищо не можеш да получиш по каналния ред. Навсякъде трябва "да познаваш някой" или поне да познаваш някой, който познава някой. Това е манифестация на скапания вселенски принцип "каквото долу, такова и горе".

Та да се върнем на мафията. Да кажем че докопаме в ръчичките си оръжие и се паднем face to face срещу един от най-страшните престъпни босове - той е невъоръжен, ние имаме полуавтоматично оръжие. За този човек знаем че е крал, че по негова заповед са убивани хора, че е подклаждал омраза и ксенофобия за лични цели, че е подстрекавал, че е оставял бедни и гладни старци на улицата и заради него хиляди деца са без родители, като в същото време безскрупулно е слагал всичко в своя джоб. И какво правим? Натискаме спусъка и му пръскаме мозъка? Това как ни прави по-добри от него? По-различни от него?

When you gaze long into the abyss, the abyss gazes back into you...

Така че какъв избор имаме изобщо? След като в основата на нашето мислене не е заложена концепцията за съвместни усилия, за обществено доверие, за стабилност, за искреност, за обич към останалите, за състрадание.. как може да се премахне злото? Не и с оръжия, не и с омраза, не и със скърцане със зъби... Защото въпросните хора, дето ги правят тия неща, не са много по-различни от нас... даже бих казал са същите като нас... интересуват се от семействата си, обичат ги, обичат някого, чувстват, мечтаят... ъхм, само дето не ги интересуват много ОСТАНАЛИТЕ, които прецакват. Ами шанс за останалите, нали така? И ВСИЧКИ НИЕ РАЗСЪЖДАВАМЕ ТОЧНО ПО ТОЗИ НАЧИН. И ВСИЧКИ НИЕ НЕ БИХМЕ БИЛИ ПО-ДОБРИ, СТИГА ДА НИ СЕ ОТДАДЕШЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СМЕ НАЙ-ОТГОРЕ.

А докато това е така, скъпи и уважаеми, червените ще са си червени, а после сини, а после жълти, зелени и оранжеви, и смяната на цветовете и сезоните ще продължава, а хората ще са си все същата паплач. Само че ние си нямаме маскиран и костюмиран прилеп-милионер, който да ни отървава евтино за чужда сметка. А дори и да го имаме, какво от това? Като отнемеш оръжието от ръцете на по-силните, на тяхно място идват по-слабите, които ще го грабнат и ще се превърнат в по-силни.

Не, няма да стане така. Ще трябва да се измъкваме от блатото на човешката си същност сами. Предлагам ви да започнете още от днес като преглътнете поне частичка от омразата и ненависта, която изпитвате.

Със здраве. И с надежда. Тя, чувал съм, умирала последна...
цитирай
86. dinka - :))) И един мармот...
07.10.2008 17:29
... мрази да завива шоколад в станиол, защото е чул, че е много модерно да се мрази станиола и гадния шоколад...
цитирай
87. rationalnumber - Греда! Ако беше презаредил, това нямаше да се случи...
07.10.2008 17:39
По т.1 "- Физическият убиец на Георги Марков е италианец с датски паспорт, вербуван от ДС под псевдонима Пикадили и извършил убийството по решение на Пилитбюро. Убиецът е още жив някъде, знае се името и снимката му, както и че през 1989 е почивал в България и е взимал хонорари." - Да, знае се и за неколкократните опити на ЦРУ да опушка Кастро и какво от това? Значи и хамериканците са информиране невежи (то това си го знаем, де).

По т.2 "Комунистическата държава, любима на урбанизираната селска биомаса заради евтиния салам и картите за бунгало с дворцов кенеф "гоцево детство", всъщност на три пъти е банкрутирала напълно. При единият от тези банкрути е продала целия си златен резерв на СССР" - In a galaxy far, far away... Пич, ти знаеш ли как точно се "продава" златен резерв...тва да нее любимият ти евтин салам :)

По т. 3 - " - Комунистическата партия умишлено е премълчала за вредното влияние от чернобилската авария и умишлено е изложила цялото население на радиация. Има нещо сатанинско в тържествената манифестация на българските деца под чернобилския дъжд...." - Чернобил, любимата ми тема.... я направи справка по часове кога точно българското правителство е разбрало за аварията... И ако бяха информирали малко по-рано какво ? Щеше да си купиш "райд" и да разкараш този досаден радиоактивен облак? Ти физика учил ли си, келеш? Нищо нямаше да можеш да направиш, осве ннякоя глупост от паника, ако ти бяха казали какво става...

По т.4 " - Комунистическата партия е излислила македонската нация и силово я е налагала на хора с българско самосъзнание" - замени "комунистическата партия" със "сърбия" и уравнението ще стане вярно

По т.5 "- Комунистическата партия на държавно ниво е поискала обявената на 22 септември 1908г. за независма България да престане да бъде независима и да се присъедини като 16-та република на СССР" - Това предложение е направено от Живков абсолютно нарочно, точно в момент , когато е знаел, че СССР няма как да приеме , поради обтегнатите отношения със Запада....т.е. все едно ти днес да предложиш на Ана Курникова да й бъдеш роб до края на живота си....да , бе и тя веднага ще приеме :)

Ти си точно като чукча, пич, дето решил да става писател...и го питали, абе , чукча, ти Толстой чел ли си ? "Ми не!", а Достоевски? "Ми не"...добре де, а Маркс поне чел ли си ?! "Не съм ! Чукча писател, чукча не читател!" ....
цитирай
88. nueno - @rationalnumber: всичко друго ...
07.10.2008 17:54
@rationalnumber: всичко друго разбрах, само не разбрах защо и на кого е необходим обидния тон..

Лично аз се дразня когато водя спор по принципен въпрос да се налага да отсявам обидите от аргументите. Прочетох много повече обиди, отколкото аргументи.
цитирай
89. vmir - 15. Thomas, извинявам се за закъснението –
07.10.2008 18:10
безсилен и продажен съд има само в безсилна и слаба държава. А на държавата не й пукаше и продължава да не й пука за бъдещето. Отговорът е в това, каква е била първостепенната грижа на държавата при управлението на различните партии, за да не забележи, че съдебната система заедно с всяка идея за справедливост се срива.

Поне след двата колапса на държавата – 1990 и 1997, може да се забележи, че няма как първостепенната грижа да не е била свестяването й (както не се кори припаднала куртизанка, а й се оказва бърза помощ).

Гадното в случая е, че куртизанката след свестяването може да те изкара длъжник и перверзник, без значение дали има основание или не. И да се представя за достолепна матрона там, където са я вкарали на носилка.
цитирай
90. thomas - @vmir
07.10.2008 18:40
Аз пък мисля, че случилото се в България се получава и когато на пациента се предпишат лекарства за погрешна болест. Внасянето на прекалено много демократични ценности и свободи в общество, което е живяло по по-строги правила, неминуемо донася извращенията, които се получиха у нас - сприятеляването на престъпници с полиция и съд, сливането на престъпност с политическото управление... просто попихме най-напред от слабостите на чуждата система и хората видяха, че за закона няма нищо ненормално в това да си престъпник. Престъпността, така да се каже, се декриминализира. При това положение защо и хората с власт да не се изкушат да вършат престъпления, след като това вече се счита за нещо толкова нормално?! Оттам тръгна всичко. Пускай ги под гаранция, давай на адвокатите им правото да ги спасяват с процедурни хватки, обръщайки гръб на всякаква справедливост, и не може да не получиш точно този резултат, който имаме днес.
цитирай
91. patilan - There's somethin' about nueno !
07.10.2008 18:43
Не мога да не подкрепя nueno, състоянието на държавата е резултат и следствие от мисленето на средният българин, комунистическият режим е също следствие.
НО, това разбира се... не може да се мине без едно голямо НО.

В това положение, не трябва ли политиката на държавата да инвестира в средният човек, или още по-добре в бъдещето на държавата - младите ?
Нека да си припомним
- образованието ни е под всякаква критика, освен умишлена, не мога да си обясня разрухата в тази система.
- здравеопазване - подобно
- законова рамка стимулиращо предприемчивостта - нищо и тука
- въпреки всичко се инвестора, но в пенсионери, и етнически малцинства.... Сещате ли се защо ?

@nueno Може да бъдеш сигурен, че управляващите напълно го осъзнават, това което написа по-горе. И ето защо инвестират в следващите си избиратели по подобаващ начин, за да са сигурни, че отново ще управляват.

С две думи, средният българин се върти в един порочен кръг в центъра на който е невежеството.

При това положение, неименуемо историята ще се повтаря, по един или друга начин, а историята ни е адски червена.... кърваво червена !

@rationalnumber - Продажбата на златният резерв е документирана мили. Такава простотия и най-болният мозък не би могъл да си съчини, дори този на Томас. Бай Тошо дори е давал показания по делото...
цитирай
92. thomas - @ядосан 84
07.10.2008 18:54
Първо да подчертая, че никога не съм бил член на БКП, БСП или каквато и да е друга партия (дори и от такъв на СДС се опазих, въпреки че около 1990 година имах едно залитане, че за да изрази антикомунизма си, човек непременно трябва да стане седесар, ама добре, че ми мина навреме). Не е много важно, но никога не съм бил член и на нито едни тайни служби (наши или чужди), с което обаче не виждам защо трябва да се гордея.

Та това с идеята за лустрацията е голяма глупост. Хайде да разсъждаваме трезво. Какви хора в едно общество (няма значение какво) стават служители на тайните служби, отговарящи за държавната сигурност? Главно качествени, нали така? Физически силни, интелигентни, съобразителни, бързомислещи, упорити. Хора, способни да се справят със сериозни проблеми, да взимат опасни решения и да действат. И какво предлагаш? Само защото дейността им в един момент се е оказала неугодна за новата власт, тези хора да бъдат лишавани от възможност за по-нататъшно развитие само защото някой е решил, че са служили на грешните господари? И какво смятате, че ще направят тези хора при такава ситуация? Разбира се, ще се защитават. И както отбелязах по-горе, те това го умеят. Ако днес ги виждаме заели здрави позиции в бизнеса и политиката, това е точно защото е трябвало да се борят с хора, които искат да ги унищожат и заличат. Еми не им се сърдете тогава, че са успели да се измъкнат като победители. В края на краищата те не са престъпници, поне не и според законите, според които са служили.
цитирай
93. vmir - 91. Thomas, не, не, не и не съм съгласен,
07.10.2008 19:09
защото съм свидетел на пропагандните басни, с които мои познати стигнаха до върховете на държавното управление. “Лъвът, живял в клетка и пуснат на свобода – умира” – твърдеше уж убедено единия, за да се издигне по политическа линия. Цитираше още и баснята на Лафонтен, за кърлежите, че не трябвало да се махат, защото настоящите били нахранени и на тяхно място щели да дойдат гладни. Третия лайтмотив на философията му беше “И с дявола в съюз, но да сме ние (на власт)”. Човека беше доста ограничен и потресаващо неграмотен за длъжностите си, а това бяха привнесени по партийна линия опорни точки на философията му, която го доведе до върховете на държавата за доста годинки.

Както и да си припомням тези негови мисли, не откривам и намек за реформаторска нагласа, а само желание за запазване на старото статукво.
цитирай
94. gahan11 - напълно съм съгласен с nueno
07.10.2008 19:11
Един здраво и мъдро мислещ човек. Всички писаници за червени, ярко червени, сини, жълти, оранжеви са смешни и много елемнтарни. Това са приказки за масата, нещо като църквата за народа. Да се манипулира масата, за да могат големите да си играят игрите.
Комунистите са ни виновни за всичко :-)))... и за това, че не си възпитаваме децата, и за това че лошотията е във всеки българин, и за това че хората се бият по светофарите, и че тук всичко е закона на джунглата, силният побеждава винаги. Гласувайте си за бате бойко смешника, той ще ни оправи ;-)
цитирай
95. nueno - @patilan ужасно много се ра...
07.10.2008 19:11
@patilan

ужасно много се радвам че някой ме е разбрал и е обобщил смисъла, който исках да вложа. съгласен съм че невежеството е централно поставено и усилията, които в качеството си на умерено съвестно и добро дете, се опитвам да полагам, са насочени основно към разпръскване на същото. Според мен тази борба може постепенно, но за сметка на това - сигурно, да ни изведе до някакъв задоволителен изход от положението.

Иначе, както каза Томас по-горе, борбите и опитите за унищожение на едните или другите не водят до изход - само променят "цвета" на конфликта. Иначе проблемите си остават същите.
цитирай
96. nakom - templar - ако това е смяната на октавата
07.10.2008 19:29
моля те - не сменяй песента.Звучиш като тъжни овчарски песни.
Нека да ти кажа нещо по въпроса.Звучиш не като някой който се бори с комунизма, а като душевноболен който иска да натрапи аристократичния си произход на останалите, вменявайки им своето его.Ето затова, и защото комунолайците са всички като теб, бързо писнахте на хората, и те си потърсиха нови идоли.Защото човек е устроен градивно - поне частично.Иска да се развива, да му е спокойно, да живее добре.И му писва да слуша колко е ужасен комунизма, и дъра бъра и прочие.Особено когато тия дето го лаят непрекъснато, на дело само се осират не по-зле от оплюваните от тях комунисти.Не че обществото не е информирано, информационните канали по които се движите ти, радан кънев, гентрито, лилито христова и прочие сбабичасани интелектуалци, са задръстени с гмеж, която на никого не е приятна.А на дела сте сапунени балони - не си струвате пукането.Превърнали сте се в новините от комунистическо време, всички ги чуват, никой не им обръща внимание, защото са 1.смешни, 2 неактуални, 3 пълни с глупости.А иначе хората са много добре информирани, просто искат да израстнат този момент от живота си, и хич да не си спомнят за него.Тук идват неразбраните пророци, които тикат миналото в лицето на поколения, които то изобщо вече не ги вълнува, и се чудят защо никому не са интересни
цитирай
97. анонимен - Томас, случи се!
07.10.2008 19:40
Четейки 5-те точки на Томас, си зададох въпроса - дали това е случай на "информирано невежество". Според мен - не е невежество.
Всяка точка на Томас съдържа информираност за събитието и манипулативен отказ, че изобщо се е случило.
Драги Томас, с изключение на първата ти точка, на всички останали съм свидетел.
Случи се! Даже се случи и "загубата на суверенитет". И на Франция се беше случило. И на Германия. И на Испания. И на Обединеното кралство. Е, и на България се случи.
цитирай
98. vmir - nakom, И каква стана тя – от една страна –
07.10.2008 19:51
“сбабичосани интелектуалци”, от които никой не се интересува, от друга страна – “много добре информирани хора, просто искат да израстнат този момент от живота си, и хич да не си спомнят за него”. Което ми напомня, че едно е да искаш, друго е да можеш. А за да можеш, трябва пък да знаеш как да разчиташ адекватно информацията. Е, чудно ли е тогава, че сме на опашката на Европа?
цитирай
99. nakom - глупости vmir
07.10.2008 19:58
Единственото което трябва, е да не робуваш на миналото и да градиш бъдещето.90% от проблемите на хората идват от миналото им - шовенизъм, национализъм, популизъм, несбъднати мечти за вечно зелена София без преселници.Ако темплар не отделяше толкова време да мрази излишно нещо си, което изобщо не е по силите му, а в частност според мен - и по акъла му, и беше примерно засадил едно дърво вместо да мели по блогове кви са гадни провинциалистите, можеше и по-хубава да е София.Ако го последват всичките празномелци от тия блогове, определено щеше да е по-хубава.И какво си имаме накрая - няколко дето много добре разчитали информацията и нищо не правят, и много които вършат работа но не се интересуват от информацията на първите.Каква трагедия ;-).
Взимаш всичките тия комуноборци, и започваш един по-един да ми обясняваш какво са направили за това общество, за тази държава, какъв е техният принос.Ще се запънеш на първия, но ако намериш двама за които да обясниш нещо смислено, и аз ще се съглася с теб.
цитирай
100. анонимен - Алеко за Томас - продължение от 19.40
07.10.2008 20:14
1. Пропускам точка 1. Не съм свидетел.
2. Томас пише: „..точно при демокрацията той (златният резерв) прекрати съществуванието си окончателно. А от СССР през всичките години....”
Мой коментар: Томас, коя година точно визираш? Би трябвало да е 1990. Ами тогава СССР все още го имаше. Пък и за каква демокрация пишеш, когато Луканов обяви мораториума в условията на еднопартийна система? Ето пример за съзнателно манипулативен отказ за приемане на нещо случило се.
3. По стечение на житейска случайност, имах възможност да гледам телевизионния обмен между различни телевизии. Услуга, чиято цел е всяка телевизия да си подбира кадри, за да освежи вечерните си новини. Всички телевизии показваха кадри за Чернобил, а коментаторите се обръщаха към зрителите със съвети какво да не правят. Единствено България и СССР се правеха на умрели лисици. В България хората маршируваха на 1-вомайска манифестация, а в СССР плюс тази свръхважна държавна задача, се провеждаше и колоездачно състезание. А за това, че ти си бил на военно занятие – имам две обяснения: 1. или лъжеш, 2. или командирът ти не е изпълнил заповед на тогавашния министър на отбраната за забрана на военни занятия на открито.
4. подмяната на паспортите в Благоевградси регион след 9.09.1944 е исторически факт. Това, че ти го подменяш със сегашно отношение на Скопските македонци към България си е жива манипулация.
5. Присъединяването на България към ЕС е едно от малкото обнадеждаващи събития, случили се на страната ни. А дали член на ЕС си загубва суверенитета, го оставям на въображението на читателите.
цитирай
101. анонимен - Алеко за Томас - продължение от 19.40
07.10.2008 20:14
1. Пропускам точка 1. Не съм свидетел.
2. Томас пише: „..точно при демокрацията той (златният резерв) прекрати съществуванието си окончателно. А от СССР през всичките години....”
Мой коментар: Томас, коя година точно визираш? Би трябвало да е 1990. Ами тогава СССР все още го имаше. Пък и за каква демокрация пишеш, когато Луканов обяви мораториума в условията на еднопартийна система? Ето пример за съзнателно манипулативен отказ за приемане на нещо случило се.
3. По стечение на житейска случайност, имах възможност да гледам телевизионния обмен между различни телевизии. Услуга, чиято цел е всяка телевизия да си подбира кадри, за да освежи вечерните си новини. Всички телевизии показваха кадри за Чернобил, а коментаторите се обръщаха към зрителите със съвети какво да не правят. Единствено България и СССР се правеха на умрели лисици. В България хората маршируваха на 1-вомайска манифестация, а в СССР плюс тази свръхважна държавна задача, се провеждаше и колоездачно състезание. А за това, че ти си бил на военно занятие – имам две обяснения: 1. или лъжеш, 2. или командирът ти не е изпълнил заповед на тогавашния министър на отбраната за забрана на военни занятия на открито.
4. подмяната на паспортите в Благоевградси регион след 9.09.1944 е исторически факт. Това, че ти го подменяш със сегашно отношение на Скопските македонци към България си е жива манипулация.
5. Присъединяването на България към ЕС е едно от малкото обнадеждаващи събития, случили се на страната ни. А дали член на ЕС си загубва суверенитета, го оставям на въображението на читателите.
цитирай
102. dinka - Nakom, не се хаби...
07.10.2008 20:14
Баба едно си знае и едно си бае. Просто няма да те разберат. Много е важно да се мрази нещо! За какво по дяволите ще живеем иначе, ако не мразим?

Или както е казал един провинциалист: "най-обичам да мразим, а най-мразим да мислим".
цитирай
103. thomas - @Алеко
07.10.2008 20:32
Не сме в Баден-Баден, и по един път ми стига...

1. Правилно. Ако беше, сигурно трябваше да си самият убиец - то други изглежда няма.

2. През 1990 сме си имали златния резерв, нали така? Значи не сме го продали на никого. Нещо повече по този въпрос имаш ли?

3. Хич не лъжа, просто влязох в армията есента след Чернобил. И тогава вече нямаше никакви ограничения - гаранция. Не знам какви заповеди е имало през април и май (то сигурно и тогава е било най-опасно, разбира се), но това, което ми казваш, ми звучи много обнадеждаващо за съвестта на тогавашните управляващи. А кой разправяше, че не били предупредили народа си за опасностите!? Сега ако и някой ми разкаже за конкретни хора, които познава, пострадали именно от Чернобил (а не от злоупотреба с цигари и алкохол), от това, че са пили вода или яли зеленчуци, ще взема да повярвам и че е имало истинска голяма опасност. Обаче в чернобилската история има още нещо много интересно... Значи СССР са много виновни, че тя се е случила, въпреки че това е просто една, макар и неприятна, производствена авария. А американците, ще гракнат демократично настроените блогъри, чиито имена няма да споменавам, са напълно невинни за Хирошима и Нагазаки.

4. Да твърдиш, че някаква подмяна на паспортите на хора, които се считат за македонци, е причината за това те да се считат за такива, е все едно да кажеш, че възродителният процес е причина за това днес у нас да няма турци. Както и сам знаеш, има.

5. А откъде знаеш какво е щял да спечели член на СССР? Като гледам, Литва, Латвия и Естония по онова време (а и сега) са доста по-развити от нас. Значи не е само до членството. Трябва и акъл. В този смисъл и членството ни в ЕС няма да ни помогне особено, въпреки че този богаташки клуб по принцип изглежда доста симпатичен. Само дето ние сме му като на звънче - свинче, ако разбираш обърнатата ми поговорка.
цитирай
104. gantree - @ gahan11, коментар 76
07.10.2008 20:45
Честно да ти кажа, след като прочетох "аргументите" ти, на мен също ми изчезна желанието за разговор. Не за спор, за разговор. Да твърдиш, че бюджетните излишъци са "задължителни" заради валутния борд - това е абсурдно. Валутният борд просто прави два лева евро и блокира всички недоговорени предварително харчове извън конкретната наличност, нищо повече. Ако искаш да харчиш, ще го заложиш в бюджета си предварително. Това ти казва валутния борд. Неадекватното съставяне на бюджета, генериращо излишъци, е единствения спекулативен път за натрупване на наличност извън предварително заложените разходи. Тези излишъци впоследствие се харчат извън заложените в бюджета нужди за съответната година. Твърдиш, че това е задължително, или че тази откровена кражба е дясна икономическа политика? Или грешиш, или си просто наивник. И в двата случая разговорът става излишен.

Поздрави.
цитирай
105. usandthem - за" качествените" хора в службите...
07.10.2008 20:51
напълнихте землянката,само sisi89 чакате! Я кажи томе,в Гестапо най способните ,бързомислещи,съобразителни и умни ли влизаха?!А в Сибирските лагери пак ли те "работеха"?!А в службите на Пол Пот,на Садам и там ли цветът на нациятя беше събран?! Ми що тогава любимият ти "народен"съд изби толкова народ, защо някои бяха "врагове на народа" и си бяха лустрирани успешно, за да се отвори място на селянията,нарекла се "пролетариат"?!
цитирай
106. lambo - Темплар - Вместо комунисти, пиши ЮДО-КОМУНИСТИ
07.10.2008 20:54
Няма да сбъркаш ...
цитирай
107. анонимен - Алеко за Томас
07.10.2008 21:05
2. Златен резерв е доста остаряло понятие. При съвременните финанси съществува понятие валутен резерв. Който се състои от няколко части: една част злато, а другите части бяха „твърди” валути, като долари, марки, английски лири. Така се прави диферсификация на риска от промяна в стойностите на отделните валути, както и в цената на златото. През 1990 г. валутният резерв беше стопен. И не заради демокрацията, а заради нежизненоспособността на социалистическата икономика. Ако е имало някакъв шанс да се преодолее тази криза, бъди сигурен, че комунистическите управници щяха да се възползват и търпеливо да изчакат да мине кризата. Или по-явно казано – това беше управленско прозрение, че системата не работи и за да се избегнат катаклизми, които ще отнесат скъпоценните тикви на синчетата и внучетата, я да вземем да направим контролирано завоя. Та пак да сме си ние начело. И познаха. Пак са те. И пак са същите.
3. Точно през месец май имаше заповед на Добри Джуров за забрана за провеждане на занятия на открито. Кога е била отменена – не знам. Ще те разочаровам – причините за заповедта не бяха обяснени с Чернобил. Пак ще те разочаровам – това май беше единственият човешки акт (макар и скрит като причина) на властимащ човек. От всички останали ми се гадеше. А ми се гадеше, защото бях доста информиран за случилото се и за потенциалните опасности.
4. Да. Твърдя, че подмяната на паспортите подмени човешки съдби. Лично познавам хора, които се съпротивляваха на вписването в паспорта – македонец. Както и знам, че на същите тези хора внучетата им вече не им пука какви са.
5. Тази точка за печалбата от членство в СССР ме обърка окончателно. Май не си манипулатор. Не си и информиран. А си невежа. И не познаваш историята на прибалтийските републики.
цитирай
108. dinka - Душици мили и драги...
07.10.2008 21:10
За всички неща вие сте били свидетели? Или само сте слушали за тях в селската кръчма? Хайде стегнете се малко... И моето семейство има история. И в нея също са се случвали неща, заради които трябва да мразя някого, но не е ли по-човешко да спреш да мразиш?

Хайде извадете си главите от пазвите и погледнете коя дата е! 7 октомври 2008 година! Да се пишат такива глупости от млади хора на 7 октомври 2008 година е повече от смешно.

На вас, юнаци с юнаците, какво ви е направил "комунизЪма", че такава пяна от устите ви излиза? КАКВО ПОМНИТЕ ОТ ТОЗИ СТРАШЕН КОМУНИЗЪМ МИЛИЧКИ АГЪНЦА, пребоядисани за фотосесия на Мадона и Гай Ричи?
цитирай
109. gahan11 - gantree, поздрави и от мен!
07.10.2008 21:23
мисля, че погледа ти е доста посредствен ;-)
някой ден, ако искаш може да си початим по темата ;-)
цитирай
110. анонимен - Душице Динке!
07.10.2008 21:25
Да си жива и здрава с твоите 27 години. Сигурен съм, че и ти имаш спомени. Толкоз, колкото позволява времето, през която си живяла.
Нали не си мислиш, че тези, които са на възрастта на дядо ти, нямат право на спомени?
цитирай
111. анонимен - Душице Динке!
07.10.2008 21:27
Да си жива и здрава с твоите 27 години. Сигурен съм, че и ти имаш спомени. Толкоз, колкото позволява времето, през която си живяла.
Нали не си мислиш, че тези, които са на възрастта на дядо ти, нямат право на спомени?
цитирай
112. usandthem - @dinka
07.10.2008 21:39
няма да ти разказвам какво ми е причинил комунизма,все едно няма да разбереш.Ще ти кажа само,че съм живял в него 30 години и не съм мило агънце. Ще ти кажа какво на теб ти е причинил на 7 октомври 2008година.Този същият комунизъм,който за теб естествено е нещо абстрактно,е причината да живееш в най-бедната и корумпирана държава в Европа,с най-високо ниво на престъпност,ако не броим любимата ви Русия.Опитай се мило теленце да си отговориш ,защо навсякъде по света където са управлявали комунисти,независимо за какъв период,проблемите са огромни и сходни.Защо на тези страни им се налага да правя преход ,защо им е нужна нормализация?Защо победените държави след Втората Световна Война изпращаха помощи на "победителите"?!Опитай сама, не слушай тъпаците томас и наком,които съжаляват,че не сме станали член на ссср.В прочем този "късмет"за малко да сполети и Финландия и сега със сигурност телефонът ти нямаше да се казва "Нокия",както не се казва "Байкал" например!
цитирай
113. dinka - хайде пак... ДАЙТЕ ПРИМЕР, ДРУГАРИ! ДАЙТЕ ПРИМЕР!
07.10.2008 21:50
"Нали не си мислиш, че тези, които са на възрастта на дядо ти, нямат право на спомени?"

Имат право, но най-вероятно всичко са забравили, ако изобщо са сред живите. Същият мой дядо, Бог да го прости, е видял много. И при идването на комунистите на власт, когато от най-богатото семейство в региона, стават най-бедното, защото им се взимат всички крави, с които се прави местното ТКЗС и след това. Но дядо ми, Бог да го прости, никога нищо лошо не е казал за измисления от вас режим. И по време на БКП и след промените. Защото за разлика от многото тук, с пяна на уста, е бил умен и достоен човек, който нямаше причина да се срамува от нищо!

Вуйчо на баща ми - "доживотен затвор". След влизането му там - никой няма никакви новини за него.

И ТОВА НЕ МЕ КАРА ДА МРАЗЯ НИКОГО. Не, защото не уважавам близките си, а защото с днешна дата - това няма да промени нищо.

usandthem все още има страни, където е комунизъм. И имат завидна икономика.

Телефона ми не е нокия.
цитирай
114. usandthem - кажи само една страна,
07.10.2008 21:59
в която има комунизъм и има завидна икономика?!Както и да се казва телефонът ти ,със сигурност е произведен в страна през която не е минавала Червената армия.Освен ,ако не се казва "Радуга":))!
цитирай
115. vmir - 100. Nakom, Поставяш цяла група хора под общ знаменател,
07.10.2008 22:04
точно както през 1990 г. бяха обявени за “мръсни” костите на избитите без съд и присъда, за да бъдат обявени за фашисти и екстремисти всички, които се надяваха на справедливост. Наличието на този постинг може да ти покаже резултатността на този подход.

Разбирам, че ти е писнало да ти напомнят едно и също, на мен също не ми е приятно, но има хора, които действително са пострадали сериозно, и докато тази истина се игнорира, винаги ще има и други, които от различни позиции ще се възползват от тяхното нещастие.

По – лошото от тази гавра е сигнала, който тя дава на онези, които са готови да минат през трупове, за да стане тяхното. За мен държавата се изгаври с пострадалите от комунизма, и да се хулят тези хора и симпатизантите им е израз на цинизъм, късогледство и безотговорност.

Искаш пример – ще ти го дам с дърветата, за които споменаваш. Засадил съм десетки дървета (на места, където нe пречат на никого), но по самоинициатива, а не по мероприятия. Но са останали около една десета от посадените. Може да прозвучи абсурдно, но една част бяха унищожени единствено и само от нуждата да се демонстрира власт и сила. Друга част – от нехайство и безотговорност. Трета част – от мързел да бъдат заобиколени, защото авария на 5 -10 години довела някого наблизо. В нито един от случаите никой не съжали за похабените дървета, а докато им говорех за закони за опазване на дърветата, ме гледаха като най-големия досадник на света. Е, какво друго остава, освен да им се напомня отново и отново? Колкото и да им е досадно! Но, за да бъдат научени, за да имаме достатъчно дървета и въздух в бъдеще, държавата трябва да намери начина да ги направи зависими от отношението си, а не да ги насъсква срещу засаждащите. Не направи ли това държавата, ще бъдат унищожени дори и дърветата, за засаждането на които се плаща с общите ни пари.

Същото се отнася и за живота на хората, и неслучайно се гърми и бие по улиците.
цитирай
116. dinka - на въпроса ти - отговарям с въпрос (и)
07.10.2008 22:05
Кажи ми кои нови стоки в дома ти не са надпис: "Made in China"?

Този бензин, който го наливаш в... колата/мотора/камиона... от де иде? От Тексас?

И последно... Коя ли ще да е тази руска или китайска банка, която е фалирала в последния 1 месец?

Въпрос за познавачи: Коя страна в момента има най-големи валутни резерви? (Жокер: не е САЩ)
цитирай
117. rationalnumber - Проблеми с паметта? Опитайте с Гинкобилоба!
07.10.2008 22:14
И хайде пак с мощен седерастки рев подхващаме темата за "жертвите" на комунизма. Трябвало да се помни чутовният подвиг на знайни и незнайни дисиденти, дивни космати хипари сгушени по мазета с туршии, псуещи злия Живков, дето им отрязал кичетата в училище...

Но някои хора помнят малко повече. Доста преди 9-ти. Помнят шлеповете с кости, които и до ден днешен стоят на дъното на Дунав, помнят главите набучени на колове по селата през 1923, помнят славното народно дело на "царските" офицери и безразборната сеч на всяка "червена, селска тиква".

А други помнят само, че са им взели нещо.. ама какво точно.. живота ли или фабричката, мелничката...нема значение... А други само Бийтълс..в добрите им години....

Айде със здраве... И четете повече... И учете..Защото който учи ще сполучи...
цитирай
118. iadosan - suffice,
07.10.2008 22:18

Да бе, не бях си помислял досега, че в досиетата може и да не е останало нищо съществено.
И че остава все по-малко.
И що така бе, мамка му?
Какво има да криете, какво има да унищожавате?
Нали само хубави работи сте правили, ами огласете ги, обнародвайте ги, защо се страхувате, че някой може да ги види?
цитирай
119. nueno - Може ли аз да отговоря? Чия първо...
07.10.2008 22:21
Може ли аз да отговоря? Чия първоначално зададена тема отдавна е забравена и дискусията по кой въпрос се превърна в безцелно джафкане и измерване на това на кой му е по-голяма... информираността? Ако почна да споря и ви кажа че съм превеждал извлечение от търговския регистър на Нокия и знам кои точно са акционерите (да, част от тях са финландци, но - не - не са мнозинство), това ще помогне ли по някакъв начин на някого?

Не, няма. Ще послужи само като поредния безсмислен коментар. Политиката на идеологията отдавна е отстъпила мястото си на политиката на финансовите интереси и корпорациите са истинските правителства, докато държавната структура се разпада ли разпада.. но ние не можем да го забележим, защото сме твърде заети да забиваме носове в незначителните детайли и от време на време да сочим другите с пръст.

Изобщо не ме интересува дали ще го наричат "ден за оборка" или "международен ден на чистотата". Важното е да е чисто. Дали ще е "бригада" или "гражданска инициатива" - все ми е едно. Йени, юани, долари, франкове, левове, рупии? На кой му пука? Жизн или лайф? Има ли значение? Студената война СВЪРШИ. Светът вече е НАИСТИНА малък. Няма желязна завеса, берлинската стена падна. Престанете да си играете като деца. Проблемите на Русия и проблемите на САЩ сега са проблеми на всички.

Ако не е така, защо тогава икономическата криза в САЩ се отразява на Европа? А? И защо се отразява на Япония, Китай, на Близкия Изток? Ами много е просто - същите корпорации, които дефакто управляват всичко и навсякъде - не са нито американски, нито руски. Да, има местни "финансови гиганти" и "групи на влияние", но в общи линии светът върви натам, накъдето му посочат хартийките. Не идеологията. Идеологията в днешно време се създава, купува и продава - и се измерва в рекламно време.
цитирай
120. vmir - rationalnumber – което пишеш е омаловажаване на едната страна
07.10.2008 22:37
и преувеличаване на другата. Ако и опонентите ти го направят, нямате шанс никога да се разберете. Това не е диалог, а възпрепятстване на диалог. Безумство е едни убийства да бъдат оправдавани с други убийства. А ти проектираш този подход в настоящето, сякаш не ти пука за никого около теб. Или, може би си убеден, че опонентите ти са по-милостиви от теб?
цитирай
121. usandthem - @nueno
07.10.2008 22:57
дълбоко впечатлен съм от това ,че знаеш кои са акционерите на Нокия,само че мисълта ми беше,че ако и Финландия беше анексирана от ссср,такава компания просто нямаше да има,както няма подобни фирми и в останалият "пост" и комунистически свят.Нямам самочувствието да обяснявам накъде върви светът,както го правиш ти,но виждам накъде върви, или по-скоро накъде не върви България,и се опитвам простичко да изкажа мнение,че причините са същите,които пречат и на другите бивши комунистически страни .
цитирай
122. santov - :)))
07.10.2008 23:06
Едвам стигнах до края след толкова коментари, Templar. А просто искам да те поздравя за написаното.
цитирай
123. nueno - *въздиша* Добре, схванах и...
07.10.2008 23:08
*въздиша*

Добре, схванах идеята. Впрочем светът не върви в тази посока заради моето самочувствие. Само отбелязвам. По-скоро заради всички признаци, които недвусмислено сочат натам. Както и да е.

Причините нещата да не вървят в България са основно хората. Ние - всеки един от нас. И, не, не можем вечно да търсим с какво да се оправдаваме. Преди 500-те години, после двете световни, после комунизма, сега пост-комунистическото влияние - почна да доскучава. Основната причина нещата да не вървят наистина е комунизма, но не чак толкова заради лошото наследство от икономическа гледна точка, колкото това в областта на човешките ресурси. И съвсем не става въпрос за образование и т.н. - руското образование и руската школа са си съвсем окей за времето, да не кажа че в много отношения са изпреварвали западната. Мисленето и така спекулираната "народопсихология" е нещото, което наистина спира и задържа страните от бившия комунистически блок.

Впрочем в тази връзка - не видях да споменаваш Унгария, Чехия и т.н. страни от Централна Европа, които са един чудесен пример за това как с много работа и усърдие могат да се преодолеят негативните последици от комунистическия режим.

Не, наистина - докато се дърлим за това кой кого е убил в миналото - няма да направим много положителни крачки напред. Който не познава историята е осъден да я повтаря. Вярно е. Но едно е да помниш и да знаеш, съвсем друго е да си жлъчен и злопаметен. Миналото не съществува в определено застинало положение - така че да можем да се върнем, да го пипнем, да го усетим. То съществува само като спомени и като записани от хората неща. Да го оставим да почива в архивите и да се захванем с нещо полезно. Не е като да няма какво да се свърши.
цитирай
124. анонимен - Алеко -nueno, малко по-различен си от Томас!
07.10.2008 23:34
Попрегледах блога ти. Интелигентен си. Даже и ще те цитирам:
"Миналото не съществува в определено застинало положение - така че да можем да се върнем, да го пипнем, да го усетим. То съществува само като спомени и като записани от хората неща. Да го оставим да почива в архивите и да се захванем с нещо полезно. Не е като да няма какво да се свърши."
Умно. Така е. Само дето има разлика огромна между теб и мен - "В правенето на нещо полезно."
На мен и моите приятели никога няма да ни хрумне да си правим "малкия шлем" на Бузлуджа. По време на празненствата на Оная. Защото имаме реални спомени от Столетницата. От времена, в които и ние сме били луди, млади.
Докато на теб не ти пука.
В това се състои огромната разлика.


http://nueno.blog.bg/viewpost.php?id=220091
цитирай
125. nueno - В Люксембург пък има едно гробище. ...
07.10.2008 23:47
В Люксембург пък има едно гробище. Много е интересно. Там са погребани загиналите по време на WWII. И от едната, и от другата страна. В едно и също гробище.

Май все още има на какво да се научим...

Нека обаче не звучи така сякаш не изпитвам уважение към нещата случили се в миналото. Напротив - аз не съм бил свидетел на всичко станало тогава и само мога да съдя по разкази и коментари на хора. Знам че е било ужасно. Знам че е било толкова ужасно, колкото на мен вероятно няма да ми се наложи да преживея. Знам че "да говориш от разстояние" за болката на хората не е хубаво, знам че звуча като безгрижно хлапе, което нищо не е видяло от живота. Но - уви - колкото и да уважавам миналото и да съпреживявам болката от случилото се тогава - времето все пак върви само напред.. поне засега.

Иска ми се да няма засегнати или обидени от коментарите ми - не ги правя с цел да натрапвам на останалите вижданията си и възгледите си. Сигурен съм, че и аз греша в част от казаните неща и че може би не дооценявам важността на определени събития. Но общовалидния принцип е "трябва да се върви напред" и това е, в което вярвам най-силно и безусловно. И докато мога, ще го правя. Съветвам и вие да го направите.
цитирай
126. usandthem - @nueno
07.10.2008 23:58
прав си ,че макар и комунизмът да беше сбъркан икономически модел,нанесе несравними увреждания на обществото и в частност на всеки един от нас и точно хората са причината да не се развива държавата.Нека попитам тези апологети на прекрасното минало-Кой успя за няколко десетилетия да втълпи на българина,че не той и неговият талант,интелект,трудолюбие,предприемчивост,смелост и т.н.т. е важен,не той е в центъра на обществото,а верноста към партията( ти сигурно не знаеш кой е Павлик Морозов!),пролетарският произход,готовноста да предаваш приятели и колеги,да ползваш "вторият начин",като единственно възможен да се оправяш в живота,пък било и дори само за да си купиш телевизор,да учиш за диплома,не за да си полезен,а за да не работиш,да си тарикат,подмазвач,кариерист,да се сгушиш анонимно в колектива,да се снишаваш,докато бурята отмине....Кой вкара тази матрица в главата на българина,така здраво,че дори и днес да има хора въздишащи по уюта и спокойствието на обора, в който салама беше евтин и "ходехме на море".Това е големият грях на комунизма,който преследваше вярващите в Господ,за да ги замени с вярващи в глупости и лъжи!И за тези престъпления трябва да се пише,за да не се повтарят отново и отново.
цитирай
127. nueno - С риск да превърна разговора в ди...
08.10.2008 00:17
С риск да превърна разговора в диалог - точно за това говоря и аз. Последното - така написано - има почти пълното ми одобрение. Каквото и да струва то.

Не знам обаче дали е било на политически принцип; или "другата страна" би го направила първа ако беше успяла да ни докопа. Капиталистическият свят също има какво да разкаже за ония времена, в които ние сме били от тукашната страна на желязната завеса. Пътувам много, професията ми, а и "хобито" ми го позволяват и изискват. Виждал съм какво ли не, но като цяло хората от едната страна на желязната завеса са някак "маркирани" по някакъв друг начин, който е не по-малко лош. Няма да говоря за това сега, мисля да пиша за това в блога си когато започна да пиша на по-сериозни теми от това къде и колко съм пил (за всичко си има време..)

Та именно поради това не одобрявам разделянето на враждуващи лагери. Пред глупостта всички са равни. И - дума да няма - доста глупости сме преживели. Толкова, че са ни оставили дълбок релефен отпечатък. Като от настъпано с кална обувка. Просто сега, когато имаме някаква свобода под някаква форма, е и момента да се очистим, или поне да опитаме.
цитирай
128. анонимен - Комунизма е най-голямото зло
08.10.2008 00:22
което някога е връхлитало над България.Половин вековното комунистическо робство има много повече отрицателни последствия за българския народ,отколкото 500-годишното османско владичество.Комунистите подложиха народа на безпрецедентен физически и духовен геноцид.Резултатите ги виждаме днес.Пълно е с морални изроди като Томас и Наком.Такива,като тях определят нашата съдба днес.Има много млади хора,участници в този форум,на които са успели да промият мозъците.Те са се превърнали в "полезни идиоти",които несъзнателно обслужват престъпната днешна власт на преките потомци на комунистическата олигархия.Не се интересуват и не искат да знаят кой е истинския душманин на народа.Вървят по стъпките на духовния кретенизъм на типове като Наком и Томас.Те са за съжаление.Казано е :Опознай истината за да бъдеш свободен.Вие,защитниците на Наком и Томас, избрахте доброволното робство.Изгубени сте за България.
Петър,живял 40 години в комунистическа България
цитирай
129. анонимен - Алеко за nueno
08.10.2008 00:31
И как ще бъдеш обективен в твоя разказ за "маркираните" хора?
През 1957 г. посетих Западна Германия. Град, който е бил разрушен 50 % през ВСВ. Идвах от София, чиито бомбардировки през същата ВСВ са представлявали леки битови неприятности (като сравнение). 12 години след войната, оставих родният си град с разрушени и невъзстановени сгради (например сегашната сграда на Булбанк). И видях един западногермански град, в който нямаше и помен от руини. Паралелно с тези наблюдения, се срещнах с безкрайно мили и грижовни хора, които в Родината ми бяха показвани (от пропагандата) като зли фашисти.
Никъде няма да срещнеш пълно подобие на твоите представи за устройство на света.
Но, имаш житейският късмет да не се сблъскаш с тъпоумна пропаганда. От тая същата, дето си и бил на празненствата на Бузлуджа.
цитирай
130. usandthem - @nueno
08.10.2008 00:34
разбира се,че трябва да вървим напред.Ето Германия и нейното тръгване след войната-отрече се от нацизма,осъди престъпленията му,не допусна нацисти до политически и икономически лостове в сраната и тръгна от абсолютната нула по всички показатели.До къде стигна е излишно да коментираме,какго и да напомняме,че няма паметници на нацистки функционери.Това,разбира се важи и за останалите страни от "фашистката коалиция",които също "тръгнаха" и също знаем до къде стигнаха.Чехия и Унгария,за които ми напомняш-признаване на комунизма за престъпен и антихуманен и пълна лустрация на ком.функционери.Както сам казваш нелош пример за успешно тръгване напред.България-комунистите,настоящи социалисти,декларираха,че приемат Вината само с мезе и че избитите без съд и присъда след 9септеври1944г. са жертва на "справедливо възмездие"и че периодът на комунистическото управление е бил"най-плодотворният,сигурен и щастлив за българският народ".Градове и села продължават да се кичат с паметници на хора,които по общоприети в целия свят критерии са си чиста проба терористи.И естественно България тръгна назад...към светлото минало и към името"болният човек на ЕС"!
цитирай
131. gantree - @ gahan11, коментар 110
08.10.2008 07:50
Разбира се, може и така да го наречеш.
По темата - тя така или иначе си предстои, най-малкото покрай приемането на новия бюджет за следващата година. Времето е пред нас.
цитирай
132. thomas - @анонимен 129
08.10.2008 07:53
ТИ си с промития мозък. Иначе щеше да разбереш, че никакви комунисти нямат общо с лошите ни народностни черти и навици.

@usandthem 127
Да решаваме нещата зле, да се уреждаме по втория начин и без желание за някакво общо добро - всичко това, заедно с недоразвитостта си, сме го имали и преди комунизма (справки в литературата), не се променя и след него. Тъпо е, че и сега си търсим оправдание за недостижимите за времето на комунизма неграмотност и некомпетентност, в които изпреварваме самите себе си с всеки следващ ден. В престъпността и правенето на гадости също бележим успехи, задминаващи всякакви комунисти. Тъпо е да се оправдаваме, че те са ни научили, след като съзнаваме, че това не е добро. Щом все пак го правим, значи просто ние не сме добри.
цитирай
133. thomas - @който_спомена_Нокиа
08.10.2008 08:48
Не че е особено важно, ама нали се сещате какво е правила Нокиа, преди да се превърне във фирма за мобилни устройства? Ботуши за съветската армия... Та ще се окаже, че руснаците косвено имат принос за това, че днес най-известните телефони се казват Нокиа. Дори и ако е само с това, че горките финландци са видели, че повече няма да могат да се издържат от поръчките на вече бедната армия на икономически пропадналата тогава държава. Както се казваше в онзи виц за замръзналото врабче, кравата и лисицата, не всеки, който ти сере на главата, ти прави зло.
цитирай
134. templar - голям интерес
08.10.2008 08:51
много прочитания на статията и много коментари. Неочаквано за мен. Благодаря!

От беглото прехвърляне на коментарите (все пак са 133) с радост видях, че писаното в статията не се оспорва по същество от никого. Има много коментари в стил "и Костов е лош", но на това отдавна сме свикнали... в края на краищата световната финансова криза тръгна от продажбата на Балкан (гордост и слава българска!) за 1 лв. на еврейския гад Гад Зееви...
цитирай
135. thomas - :-)
08.10.2008 08:55
Ще ти се. Ама всъщност от тази продажба и други като нея само лъсна корумпираността на чистите нови демократи. Тя беше само едно доказателство, че не е до комунистическата идеология, а до това, че във властта у нас не попада никой добър. И само не го обяснявай с комунистическо наследство, защото ни го показаха едни от най-лютите борци срещу комунизма.
цитирай
136. анонимен - Templar,
08.10.2008 09:00
Ти пак хвърли камък в редките лайна и септичната яма закипя, вдигнаха се пръски до небесата. Но друго исках да кажа: погледнах броя на коментарите под последните ти десетина постинга. Този има рекорден брой коментари, рязко различаващ се от броя под останалите. Това е интересно да се обясни. Едното обяснение е, че темата не е толкова отживяла времето си, безинтересна и т.н., както кой ли не се опитва да внушава. Другото - че е "опасна" тема - и щом подушат, че се разисква, бойците на партията и на тихия фронт стават много активни, самоотвержени, готови да воюват до сетна капка кръв. Което е сигурен индикатор, че тъкмо това е важната тема. Нещо, в което ние не сме се и съмнявали.
цитирай
137. thomas - @анонимен
08.10.2008 09:03
Както отбелязах не един път, никога не съм имал нищо общо нито с тази, нито с която и да е друга партия, а връзките ми с разузнаването приключват с това, че в казармата съм бил във "взвод за разузнаване", което значи, че от него изчислявахме координатите за стрелба на артилерията. Но това не ми пречи много да се дразня на калпави ракети, на които все космоса им е крив.
цитирай
138. dinka - Колко мъка има по този свят...
08.10.2008 09:57
blog.bg се е напълнил с болни и нещастни хора, на които все някой трябва да им е виновен. Независимо, че този някой си е заминал преди те да се родят...

Съжалявам момчета, но май много от вас трябва да си направят годишен технически преглед при психиатър...

"Кисело млеко, секс и демокрация", както пееха пророците от Контрол.
цитирай
139. rationalnumber - И така, другари...
08.10.2008 10:00
"От беглото прехвърляне на коментарите (все пак са 133) с радост видях, че писаното в статията не се оспорва по същество от никого"...

Да се чете:

"На проведения вчера ....-ти конгрес, ЦК на Партията единодушно прие...."
цитирай
140. iadosan - templar,
08.10.2008 10:21
Не искаш ли да напишеш следващ пост - "Манипулираното знание " или нещо от сорта?

Динке, мойто момиче, преди ти да се родиш (може би), но не преди аз да се родя.
Не подозираш колко си права по комунистически с това за годишните технически прегледи при психиатър - принудителното лечение в психиатриите не може да го помниш естествено. А дори някой лично преживял това да го разкаже, вие ще гракнете, че тогава е имало и много хубави работи! Или - айде сега, много шум за нищо! Или - и моят дядо е бил в Белене (взели са му всички крави и земи за ТКЗС-то и др.варианти), но той дума не е казвал срещу властта. Ами как ще каже бе пиле? Ако иска да се изучат спокойно децата му, да дочака внуци, евентуално някоя Динка, която през октомври 2008г. ще поставя диагнози във виртуалното пространство.

Това е най-голямото "постижение" на комунизма - да не се мисли като за нещо сатанинско за неща, които се възприемат единствено така в страните, където не е минавала Червената (Съветската) армия, както беше казал някой в коментарите.
Много мъка има по този свят наистина.
цитирай
141. usandthem - @thomas 134
08.10.2008 10:44
Мдаа,колко жалко,че червената армия не можа да завладее Финландия-какви ботуши и валенки щеше да прави Нокия сега! Хак да им е на финландците,като си изпуснаха историческия шанс да станат съветска република! Значи,томе освен всичко друго,червената армия се оказва и работодател и двигател за западната икономика!Малии,това ще предизвика криза на рибната борса!
цитирай
142. patilan - @nueno
08.10.2008 11:05
@nueno
Как ще вървим напред със ' старите муцуни', със същите които вече ни съсипват n пъти, да вече не съм сигурен 4 или 5 фалита бяха.
Какво ще постигнеш, след като на всеки 10-12 години идва криза която заличава всичко?
( както изглежда следващите 2 години ни очаква нова ).
Спомена Чехия и Унгария. За втората не знам, но тъй като живея в Чехия, и имам непосредтвен опит с нея, ще ти спомена нещо.
1. Пражката декларация от тази пролет, която приравнява престъпленията на комунизма и фашизма. В България така и не разбрах какво стана с дебата, но съм сигурен, че обикновения човек и понятие си няма ЗАЩО се приравняват.
2. Най-силният закон за лустрация. Никои работил в комунистическите тайни служби, не може да заема държавни постове. А какво си имаме ние, повече от половината ни депутати са агенти, заедно с презиеднта.

3. Думата комунист е обидна, имало е случай и спорове, които са решавани в съд, за това че една публична личност е нарекла друга комунист. Това трябва да се докаже. А нашите другари се изчервяват от умиление когато ги наречеш така.

Както виждаш, да ни сравняваш с Чехия е крайно неуместно.

Казваш, че трябва да се върви напред, да се забрави миналото! Колко напред си в сравнение с 1945 година ?

Всички искаме да го забравим това минало, но не можем ЗАЩОТО НИЕ ВСЕ ОЩЕ ЖИВЕЕМ В МИНАЛОТО. Също като в миналото, мутрите сноват, изчезват или пребиват неудобните хора. Преди са били със значки, сега са с БМВета. Но това са СЪЩИТЕ МУТРИ, служещи на същите господари, а те от свой ред служещи на същото 'государство'.
Същата скотска и затъпяваща действителност, със съвремени Лепи Брени, и все така със вечната 'Скара Бира'.

Да причината е в народа, има нещо вековно в ината на българина да се развива, нещо вековно в стремежа да го управляват такива като него - преди свинари, сега пожарникари.

Отказват да се учат от миналото, и то нейзбежно ще се повтаря докато не се запомни,
Само че без мен!
цитирай
143. dinka - iadosan, от ника ти личи, че не си добронамерен
08.10.2008 11:11
Не споменавай хора, които не са между живите и които не си познавал. Също така те моля да не преиначаваш казаното от мен по-горе.

Дядо ми беше прост, но достоен човек, който имаше възпитание, липсващо на много от писалите тук.

До толкова, че да не обвинява който и да било за проблемите в дома му.

Участвал е в две войни, отгледал е 5 деца и ги е възпитал добре. Те от своя страна са възпитали добре внуците му.

Да плюеш през 2008 година комунизма е като да плюеш срещу днешна Турция - еднакво ЪпсурТно е.

Ама съм живял 40 години в тоя ад... И като си живял какво? Да не си единствен?

Сега имаш компютър, нали? И си достатъчно грамотен, че да си сипеш злобата тук.

Казаха ви го - светът се върти и е повече от глупаво възрастни хора да се държат като лумпени и да не виждат, че сега не е като "преди".

Ако толкова ви пречи това "преди" в НАСТОЯЩЕТО - вземете и се гръмнете. Така и на вас ще ви е по-леко и на нас, които се опитваме да живеем нормално днес и утре, без да ни се натрапват отдавна заздравелите ви от комунизЪма рани.

Ако ще си показваме белезите - аз имам само от велосипедите, които направиха детството ми щастливо. А вашите деца? Щастливи ли са с такива родители - пълни със злоба? ПОМИСЛЕТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО, ЗАЩОТО ВАШАТА ПЕСЕН ВЕЧЕ Е ИЗПЯТА.

цитирай
144. patilan - @ dinka @ 117
08.10.2008 11:18
Сега вече мога да ти кажа какво ти отне комунизма.
Елементарно образование и усещане за света, благодарение на това можеш да задаваш толкова глупави въпроси.

Нищо лично, дори бих казал, че харесвам повечетот ти отговори.
Но със 117 просто ме уби.
Както казват, когато говориш много, е неизбежно да не кажеш нещо глупаво.
цитирай
145. анонимен - petyr.blogspot.com
08.10.2008 11:27
Има и нещо друго, нашето училище все още бълва социалисти. Колкото и филми да им показваш, на тях им е наложен стереотипа, че държавата трябва да се грижи за всичко, татко им да работи във фабрика като едно време, салама да е евтин, а гадните румънци да не минават толкоз лесно границата. Кофти, ама си стоя зад думите. Христо Христов и всеки ден да издава книги, к*р.
цитирай
146. анонимен - На Динка комунизма е отнел
08.10.2008 11:43
не само усещането за света и образованието,но е и отнел морала и елементарното възпитание.Що за приказки са тези, да кара мъчениците на комунизма да се гръмнат? Или да ги праща на психиатър?Що за подигравки и гаври са това?Само защото споделят печалния факт,че синчетата и дъщеричките на комунистическата номенклатура продължават да управляват тази нещастна страна и да я опропастяват.Тя е типичен комунистически продукт.Комунистите са оперирани от чувството за срам.Нейния дядо,който ,както тя твърди е бил възпитан и достоен човек ще се обърне в гроба,ако разбере в какво се е превърнала неговата внучка.
цитирай
147. iadosan - dinka,
08.10.2008 11:43
Що така стоманени нотки зазвучаха в писанията ти? :)
Мерси, не мисля да се гръмвам.
На кой какви рани са му заздравели или не - просто е толкова тъпо изказване, че просто не подлежи на коментар.

Ника ми го възприемат различно - кой през каквито свои лични "очила" го вижда.
Недобронамереността и злобата, които ми приписваш са проблем на твоето зрение.

Децата ми са щастливи. Но умеят и критично да мислят. Едното не изключва другото. И критичното неманипулирано мислене не е израз на злоба. Злобно го възприема този, който се чувства засегнат от него.

Не разбрах на кой песента вече е изпята? Ти май вече ме гръмна мислено? :)
За пореден път се убеждавам, че колкото по-малко белези има от мъка и болка човек (например - само от велосипеди), толкова по-ентусиазирано и наперено размахва цитата за мъката по света и учи другите как да живеят. И да мислят.Ако не мислят като него - най-добре да се гръмнат. И ти се мъчиш да ме убедиш, че сега не е като "преди"? Не знам с какъв акъл, след като не можеш лично да знаеш това "преди".

цитирай
148. dinka - Докато вие се опитвате да се изкарате мъченици...
08.10.2008 12:01
Стотици хора по света умират от глад, жажда, болести, за които лекарствата тук са достъпни. Що за мъченици сте вие?

Гладни ли сте? На улицата ли сте? Я стига глупости! Всички в момента сте на топло и имате покрив над главите! Физически здрави сте. Значи, както обича да казва баща ми - Нямате право да се оплаквате от нищо!

Бъдете здрави!
цитирай
149. iadosan - :)
08.10.2008 12:24
Какви критерии за доволство от живота! :))))

Аз пък на моите деца им казвам: по-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня.
И свинята за угояване е на топло, с покрив над главата си, не е гладна и на ветеринарния лекар не се налага да дава никакви пари и всички лекарства са и достъпни.Няма право да се оплаква от нищо!
цитирай
150. usandthem - динче,теленцето ми,
08.10.2008 12:30
не сме жадни,не сме гладни,щастливи сме в обора на топло,здрави сме за сега,мляко ще дадем,а на края и месо....от толкова щастие ми иде да запея-МУУУУ...!!!
цитирай
151. thomas - @dinka
08.10.2008 12:36
Пак доживяхме да сме от една и съща страна на спора ;-) След тия мотори мислех, че не е възможно...

@всички_пещерни_антикомунисти
Момчета, частната собственост според вас, не беше ли, таковата, свещена? Откъде накъде тогава имате претенции кои синчета какво притежават и управляват? Да не би на вас реституцията малко да ви даде? Някои получиха десетки пъти това, което някога са им отнели. Въпросът е да имаш акъл да използваш това, което имаш. Ако го имаш, плюс желание за успех, ще направиш така, че да задминеш комунистическите наследници с полученото от тях наготово като експрес - малки гари. Ама ако вместо това само мърмориш, само ще си мърмориш.

И още нещо - мъчениците, доколкото съм запознат с религиозната терминология, никога не могат да се гръмнат. За да станат мъченици, трябва да са вече умрели, и то по мъчителен начин. Така че Динка нито един мъченик не е обидила - гарантирам. Предложението беше само към живи мърморковци, които не могат да се разделят с миналото си. На мен пък миналата седмица ми разбиха и обраха офиса. И даже нямам идея на коя идея или партия са били привърженици. Сега да почна ли да мърморя и аз?
цитирай
152. nueno - Това в съчетание с настояването да ...
08.10.2008 12:43
@динка: Това в съчетание с настояването да ходим на психиатър ли е или е някакво отделно пожелание, което няма връзка с предните?

Извинявай, но това което каза в последните няколко поста е абсурдно. Явно си изпуснала нервите си. Но - уви - при това положение нормална дискусия няма как да се получи.

Аз научих някои интересни неща от разговорите тук и се замислих за много неща, за които не бях се преди това. В крайна сметка именно това е целта. Никой от нас няма да си тръгне от тук по-глупав отколкото е бил. Да се запознаеш с чуждата гледна точка е безценно, освен може би в случаите, в които това е една безкрайно глупава гледна точка. Често тази безкрайно глупава гледна точка е именно нашата.

Ще споделя собствените си заключения от написаното:

Най-големият враг на държавата ни сме самите ние. С това не откривам топлата вода. Ние сме се издавали едни-други, ние сме си правили мръсотиите, ние сме се убивали. Ние сме произвели сегашните управляващи, точно както сме произвели и предишните. Всекиму заслуженото - е казано в поговорката. Явно ние точно това сме си били заслужили.

Един от основните двигатели за това е омразата. Твърде много омраза и негативизъм има. Дори в тази сравнително кратка тема се изляха - от несъмнено интелигентни хора - доста обиди и доста грозни изказвания. Защо? Защото другите не мислят като тях? Определения, скърцания със зъби. Защо трябва да позволяваме да бъдем това, което са искали да направят от нас? Все пак сме свободни - или поне имаме силата да бъдем - ако само положим МНОГО усилия.

Определено измежду членовете на комунистическата партия има "виновни". За съжаление именно същите хора са пак на власт. В работата си съм се сблъсквал с "човек от контингента" трябва да ви кажа, че усещането беше злокобно. Аурата му е сбъркана, самият човек си личи просто как се е превърнал в хищно животно. Вероятно защото времената са го изисквали от него. Вероятно защото когато глутницата ловува, или си с нея, или те изяждат. Не го оневинявам, но може би е минало прекалено малко време за да можем да се освободим от това изцяло. И омразата и преследванията със сигурност няма да възстановят положението. Няма сигурни доказателства за нищо и всичко ще се превърне в поредната хайка за вълци, в която ще си вадим един-друг очите.

Може би няма надежда за нас докато не се смени поколението. Докато не си отидат хората родени, живяли и възпитани в този режим. Но оздравителния процес трябва да започне от сега. И този процес НЕ ТРЯБВА да включва насаждане на омраза. Иначе на сегашното поколение нищо не му пречи да си направи поредната революция, да "избие" виновниците, покрай тях и много невинни хора разбира се, а после след 40 години в някой блог ще обсъждат несправедливостите, извършени по време на гражданската война през 2010 г. и някой ще обяснява как родителите му едикаквоси. Несправедливости и злини с несправедливости и злини не се лекуват.

Не съм политик и не претендирам да разбирам от политика. Не знам какъв точно вид мерки трябва да се вземат за оздравяване на управленската структура - не ми е в специалността. Но малкото каквото мога да направя - ще го направя. Аз останах в страната, въпреки че имах многократно възможност да отида където си поискам. Просто тук ми харесва, тук се чувствам у дома си. И ако в дома ми има проблеми, най-добре да запретна ръкави и да направя нещо.

На първо място - погрижете се за себе си. Опитайте се да се излекувате от болката, от горчивината, от всичко което са сторили на вас или на вашите близки. Знам че не е никак лесно. Всеки от нас е страдал, всеки от нас го боли за нещо. Част от живота е. И все пак..

И аз ви пожелавам да бъдете здрави, но не с лекия сарказъм, който е използвала Динка преди мен. А искрено.

Напускам дискусията, в смисъл че не виждам идея да се повтарям повече - оттук нататък нямам какво ново да добавя. Иначе ще продължа да я чета - ако има интересни неща в нея.

Специално благодаря на онези от вас, които ми отвориха очите за някои неща които не ми бяха известни преди това и ме накараха да се замисля и да преосмисля за себе си тази тема.
цитирай
153. dinka - thomas, остави моторите на мен :)
08.10.2008 12:45
За офиса, съжалявам много... Стискам палци всичко да си дойде в ред колкото се може по-скоро.

На останалите - бъдете безсмъртни.
цитирай
154. usandthem - @thomas
08.10.2008 13:01
Не ме интересува какво притежават и какво управляват комунистическите наследници,които сам признаваш,че са го получили на готово(а чии са били преди това?!),стига да не управляват държавата,а по този начин и мен и бизнесът ми,стига да не ме рекетират за всеки документ и разрешително и т.н.т. .Ти нали си умен,способен, давай задмини специалиста по съветски униформи,задмини селяка от Сирищник,задмини бизнесмените от неговото обкръжение,задмини поне някой от спонсорите му,задмини някой от тези със зеленчуковите прякори,или и ти си от тези с летящият старт,щото като ти гледам снимката,не вярвам да печелиш от фотография и тем подобни.Аз имам автокъща и ако искаш мога да ти кажа ,кой идва да ми иска пари за любимата ти партия,щото идвали избори,пък и земята,нали знаеш,тука има един малък проблем с общината,пък кмета нали знаеш ,че е от нашите...! И томе,дръж нивото,да се сдушваш с такива като динка,не ти подхожда.Все пак ти си по-умен от нея,не че е много трудно и е някакво постижение!
цитирай
155. gantree - @ templar
08.10.2008 13:06
Браво за темата.
Напълно си прав, че по същество нито една от тезите ти не беше опровергана.
Въпреки това, няма да е зле да се припомнят и още неща. Например, фактическата истина около БГА Балкан такава, каквато е, а не онази, за която пишеха Тошо Тошев и Едвин Сугарев. И без това есента ще е скучна (няма да има истински екшън).
цитирай
156. thomas - @gantree
08.10.2008 13:12
Надали имаш предвид истинската истина за БГА Балкан, нали? Че тя удря точно по твоите кумири... А впрочем Едвин Сугарев откога не е един от тях?
цитирай
157. dinka - usandthem...
08.10.2008 13:13
"плащат ми за да изпробвам нови лекарства!!!"

Интересно ми е от позицията на КОЙ реши да мериш нивото ми?

И, ако съм толкова проста, колкото всички вие твърдите - защо се занимавате с мен? Големи мъже, бе! Решиха да си мерят пишките с тези, които нямат такива по природа...

Хайде, заминавайте в обедна почивка - и без това тя е единственото интересно нещо в жалкия ви живот...
цитирай
158. gantree - @ thomas
08.10.2008 13:30
Ти само гледай :)
Ще говорим после. Стига да изоставиш неуместно подигравателния си тон.
цитирай
159. thomas - @gantree
08.10.2008 13:39
После ти обикновено се умълчаваш, затова опитвам, докато си склонен да говориш.... Мълчиш и за мазератито и останалите коли и имоти на поредния лидер-далаверджия, и за жалкия неадекватен син кандидат-кмет с излъчване на разузнавач, който беше изметен точно както прогнозирах, мълчиш и за цъфналите и вързали САЩ след 8 години републиканско управление, на които вече им прецъфтя и окапа борсовия индекс, и за развитието на предизборната борба и трагичното представяне в дебатите на новия ти стар любимец... Уф. Както казах - мъка.
цитирай
160. rationalnumber - Я не моа а разберем, да го е*а...
08.10.2008 13:46
"Това, което ниа го пострОийме, виа не моа и да го боядисате. Ха-ха-ха-ха!"

Т. Живков

Не е вярно, другарю Живков, могат... В златисто-кафяв цвят, тип "нааках се, ама малко...".

Каква яростна агитационна плам, какъв бодър дух на борците за демокрация usandthem (не съм сам, много сме, и сме силни!), iadosan (Още по-сърдити старчета) и прочее, и прочее. Молодци!

Май накрая ще излезе вярна приказката, че когато имаш смъртен враг, яростно се бориш срещу него, до смърт, и накрая го убиеш... ти ставаш негов клонинг. Т.е., тъй като няма вече срещу какво да се бориш, ставаш Злия и започваш борба срещу света. В който вече нямаш друга цел, защото "занимавката" ти я нЕма.

И ето, днешните потомци на джихада срещу т. нар. "комунизъм" живеят, за да плюят в блоговете си и това ги прави вери, вери, хепи. Аз даже съм готов да се заключа в колата, да тръгна за Самоков и некъде по пътя да се метна у язовира, за да Ви спестя разходите за шлеп. Явно, че от толкова години комунизъм сте останали съвсем без собственост, та нема да ви товаря. Ще жертвам живота си , за да видя как демокрацията разцъфва в блог.бг, като задният овал на Ватмана навръх втори февруари А защо не и по-силно? Знам, че можете и по-силно, другари...

П.С.

Комунизмът бил заклеймен... Кой си ти бе, сульо, да заклеймяваш? Кого си заклеймил? Можеш да заклеймиш Бай Тошо, Чаушеско, Сталин, Буш, хан Аспарух, Дедо Либен от Злокучене, ама как ще заклеймиш нещо, което не познаваш, не си изучавал, не знаеш дори откъде произлиза и най-вече не е съществувало никъде и никога по света :)

От днес аз заклеймявам Империята на Мордор! Смърт на Саурон и комунистическата му подлога Саруман! Заради тях съм беден, прост, тъп и се насирам нощно време!



цитирай
161. gantree - @ thomas 160
08.10.2008 14:02
Томас, къде ме търсиш там, където ме няма?
Какви мазератита, какви пет лева? Солидният бизнесмен Юруков се осигурява на 240 лева заплата, а ти ми приказваш за някакви мазератита така, сякаш са мои. :))))

За Мартин Заимов, признавам, ще си мълча. Много слабо ме интересува той, за твое голямо съжаление, и като не мога да ти направя добро, по-добре нищо.

За САЩ не си прав, толкова много си приказвахме. Нещо повече - аз не си спомням друга тема, по която да сме разговаряли повече. Не си прав, и не е почтено да лъжеш така. И пак ще си говорим за САЩ, като гледам ти имаш много за научаване.

По отношение на финансовата криза - тя вече тръгна към отшумяване. Време е вече да насочиш погледа си към цената на барел сорт "Урал". Към вчера е била 82 щатски долара с тенденция към понижаване, а не бива да се забравя, че се отчитат загуби при всеки един барел уралски нефт при цена под 89 щатски долара. Брой дните, и стискай палци на любимците си от ГАЗПРОМ, Роснефт и Лукойл.

Поздрави.
цитирай
162. thomas - @gantree
08.10.2008 14:21
Абе случайно спомняш ли си, че Русия си живееше вече богато и при цени на петрола от типа на 20-30 долара за барел? На тези нива Абрамович стана милиардер, нали?

А финансовата криза... ще отшуми тя. Въпросът е в цената и в това кой ще я плати. А и в това какво ще следва след нея. Между другото, прави ли ти впечатление колко ляво решение се прилага в САЩ за спасяване на цялата система? Аз лично съм потресен как в една уж толкова капиталистическа държава се действа толкова социалистически.

Едно е сигурно. Светът никога няма да бъде точно същия. А доста години няма да бъде и подобен. Само гледай.
цитирай
163. usandthem - @thomas
08.10.2008 15:01
пак показваш,че по-силната ти тема е хигиената в тоалетните. Ето ти малко статистика.Производствени разходи за добив на 160л.нефт В ДОЛАРИ: Саудитска Арабия-4,3 , Канада-5.5 , Венецуела-7.2, Русия-34.7.... . BTW Руската борса пак затвори.Така е -има борса -има проблеми, обаче я затваряш,арестуваш един вид парите на инвеститорите,скриваш си главата в пясъка и чакаш да каже Путин кога да отворим.Обаче ти не си потресен от това,а от лявото решение в САЩ.От едно друго решение,което декларираха и двамата кандидат-президенти тепърва ще се шокираш,а то е да разпечатат стратегическите петролни кладенци,тогава цената познай накъде ще тръгне.Понятието Руска зима ще се изпълни с ново по-зловещо съдържание!
цитирай
164. thomas - @usandthem
08.10.2008 15:07
Чакай, чакай... А кой според теб е виновен за качването на цената на петрола от 10-15 до 150 долара? Не бяха ли американците с тъпата си война (т.е. за тези, дето я проведоха, тя сигурно изобщо не е тъпа, ама за целия останал свят е)? И сега какво? Буш и неговите хора си тръгват и за чао ще върнат нещата по местата им, след като вече са се нагушили добре при високите цени, та да не могат и онези след тях да намажат от далаверата? Е супер действие, няма що. И явно точно това ще срине Русия... А и знаеш ли всъщност колко малко ми пука точно за нея, но все пак имам спомен, че тя печелеше от петрол и когато нивото му беше... казах вече какво. Не знам как се е получавало при тези цени за добив, които ми описваш...
цитирай
165. gantree - @ thomas
08.10.2008 15:28
Отвори си очите, човече. Виждам, че не е просто до мен - ти по принцип не разбираш това, което ти казват другите.
Отвори си очите. Ще ти трябват.
цитирай
166. thomas - :-)
08.10.2008 15:40
Проблемът изобщо не е в очите, а в мозъка, който обработва информацията от тях. И по-скоро не е в моя...
цитирай
167. gantree - @ thomas
08.10.2008 15:43
А, като споменаваш информацията, та се сетих:

http://comdos.bg/images/stories/reshenia/50-.doc
цитирай
168. usandthem - @thomas
08.10.2008 16:02
питаш ме ,дали американците с тъпата си война,не са повишили цената на нефта? Не знам, подобни анализи са над възможностите ми и ще е добре да ми обясниш как точно е станало.Аз имам едно елементарно разсъждение,че ако се включат и Иракските нефтени находища към световния добив,цените би трябвало да падат.Знам също така,че цената на нефта беше основното оръжие на Рейгън и Кейси когато трябваше да бутнат Съветската империя.Направиха го като убедиха основните производители да повишат добивите,което рязко снижи цените.Ниските цени доведоха до неимоверно увеличаване на потреблението,което и без това съвпадна с кредитната вакханалия в САЩ,засилила на свой ред потреблението на нефт още-повече.Цените естествено тръгнаха нагоре,златен дъжд заваля над Русия,Само че,този златен дъжд не създаде инфраструктура ,не реши социални проблеми,не укрепи демокрацията,а създаде олигархия,силово управление,създаде реваншизъм,мечти за връщане на световната сцена отново като военна суперсила,напомпана от петродоларите.Едното джудже говори за разпада на Съветският Съюз,като за най-голямата трагедия,другото меченце прогнозираше цени на нефта 250 долара за барел.Самоче,ипотечният балон(надуван междувпрочем не от Буш и администрацията му,а с решение на конгреса да не се отказват кредити на ненадежни клиенти),се спука,американците разбраха ,че купонът свърши,потреблението падна,а от там и цените. А е възможно в САЩ да са решили,че руснаците имат нужда от едно напомняне,за това ,че са просто един суровинен бантустан,чийто борсов индекс е с капитализация 400 милиарда долара,точно толкова,колкото е капитализацията на Ексон.
цитирай
169. thomas - @usandthem
08.10.2008 16:16
Доста политико-икономически сложни разсъждения, можеш да опиташ бизнес на по-висока орбита, ако толкова те влече. Не, това сериозно :-) Сега за неточностите...

Ако искаш да ни кажеш, че САЩ са нападнали Ирак, за да му откраднат петрола - добре - то и без това си е ясно, че това беше единствената причина. Така че да, явно потенциал да добиват евтин петрол вече имат. Но забравяш една друга подробност - че организацията на самата кражба (т.е. водената война) им излезе доста солена и сега ще имат да я изплащат дълги години, крадейки от залежите на Ирак. Така че причината цената на петрола да се вдигне, е войната и несигурността, която тя поражда, както и затрудненият добив по време на тази война, а цената на войната ще е това, което ще попречи цените да се върнат към старите нива скоро.

Що се отнася до междудържавните напомняния (което си е ебаси конспирацията по начина, по който го описваш), на мен много повече ми хареса оная теория, според която руснаците си изтеглили бързо 300 милиарда от Лийман Брадърс и така докарали световната финансова криза...
цитирай
170. usandthem - @thomas
08.10.2008 16:42
Имам само един въпрос,защото обяснението ти е крайно незадоволително.Защо сащ не нападат Саудитска Арабия и Кувейт,Емиратсвата,които заедно държат най-големите залежи в света.Ми да си ги нападнат, да им откраднат нефта,те даже нямат и армии,каквато имаше Садам,вместо да им го плащат та да ги правят най-прекрасните места на света.Ако ти Томе сериозно потвърдиш още веднъж,че САЩ крадат нефта на Ирак,че го взимат ей така без да го плащат,като на упоменатите по-горе страни,то аз прекратявам незабавно този спор,като тотално безмислен .Колкото до "конспирациите",това е история и съм учуден(след последният ти коментар не чак толкова),че не си осведомен за тези широкоизвестни факти.Мога да ти разкажа и за комисията КОКОМ,ако искаш,която предреши съветските мегапроекти-УРЕНГОЙ-УЖГОРОД ,БАМ, идруги подобни.
цитирай
171. giorgiocbr - Олеле,
08.10.2008 17:51
Томас, съвсем си изкукуригал бе човек.

Ако тръгна да цитирам всичките ти глупости и фактологически грешки само от тази дискусия. ще ми трябват 2 дни!


П.П. Караш ли самолета?
цитирай
172. nakom - Аман от глупаци вече
08.10.2008 18:38
които толкова се кандилкат духовно, че им трябват Иван Костов и Христо Христов за опори.Трагедия сте ladies.Взимайте комунизма, и отивайте да си живеете там където живеете.Баси кретенията.
VMIR - само го слушай - комунизма, комунизма, комунизма.Комунизма по българските земи е в следсвие от царизма, и офицерството, въздигнато в аристокрация.Ако не се бяха осрали те (и ВМРО) можеше и да няма комунизъм.
цитирай
173. анонимен - nakom, разглеждай нещата спокойно.
08.10.2008 20:11
Без истерии.
Прочети Вени Г. Поне нея я уважаваш като авторитет:
http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/10/14.html
И след като я прочетеш, се замисли.
цитирай
174. gantree - @ usandthem
08.10.2008 21:39
Много ти се радвам, usandthem, много. Особено на примера-въпрос от коментар 171. Недей обаче да таиш и капка съмнение - Томас твърдо стои зад мнението си, че "САЩ крадат нефта на Ирак". Хайде, ако не точно САЩ, то Буш и неговата администрация. Това съждение е неразделна част от фундамента, от смисъла на цялата му представа за нещата от гледна точка на Вечността.

Поздрави.
цитирай
175. nakom - ано 174
08.10.2008 22:21
Що плямпаш глупости, да се види точно колко си смотан драги.Не ме занимавай, с безименни не говоря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: templar
Категория: Политика
Прочетен: 3812786
Постинги: 428
Коментари: 2648
Гласове: 10559
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930